tiistai 2. lokakuuta 2012

Oma-aloitteisuutta

Sijaiskodissa otetaan kissan päivittäinen raksu-annos suuresta säilytyspussista erilleen omaan kippoonsa. Näin ollaan selvillä siitä kuinka paljon kissa syö. Linjojen tarkkailu on tärkeä juttu. Ihan kissan oman terveyden vuoksi. Kipon päälle laitan kannen. Kannen virkaa toimittaa pieni peltirasia. Alkukesästä annoskippoa säilytettiin ikkunalaudalla, kunnes erään kerran kissa toimi oma-aloitteisesti ja tiputti purkin lattialle. Raksut maistuivatkin hyvältä lattialta syötyinä.

En tästä suuttunut. Totesin vain kissalle että sinulla taisikin olla nälkä. Seuraava sijoituspaikka oli keittiön pöytätasolla. Sekin käytiin ryöväämässä. Henkilökunta päätti siirtää kipon kahvinkeittimen yläpuolella olevaan kaappiin. Oven taakse.


Ajateltiin että siellä raksut ovat kissan ulottumattomissa. Totuus oli toista. Nyt viikonloppuna kun olin kotoa poissa, oli kissa yön aikana oma-aloitteisesti avannut kaapin, tiputtanut kipon alas ja syönyt raksuja. Varsin hienosti toimittu. Kissa osaa aukaista tarpeen vaatiessa siis kaapin ovenkin. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa käyttäytymistä. Sama toistui seuraavana yönä.

Nyt kissan päivittäinen raksuannos on jääkaapissa, ja sitä ovea kissa ei varmasti saa itse avattua. Jääkaappi ei todellakaan ole paras mahdollinen säilytyspaikka, mutta minkäs teet?


Mistä tälläinen käyttäytyminen mahtaa johtua? Voiko kissalla olla niin kova nälkä että tuohon on ryhdyttävä? Mouruaako maha siihen malliin että ruokaa tarvitaan karkottamaan nälkä? Vai onko kissa vain ahnas? Tuskin madotuksellekaan on tarvetta. Matokuurin annoin elokuussa. Madotustahan suositellaan annettavaksi 3-4 kertaa vuodessa.Ylilääkitseminenkään ei ole hyväksi.

Vai onko tämä olla kapinaa sitä vastaan että olen yön poissa kotoa?

Translation:  Moggy Says: Self Service Is the Best Service.

24 kommenttia:

 1. Ehkä Myrsky on muuten vain yritteliäs tyyppi, yrittäjäainesta siis. Noissa asioissa kissat ovat keskenään niin kovin erilaisia. Viljokin oli aina etsimässä ja ryöväämässä ruokapusseja, Musti ei koskaan, se ei edes hyppää tiskipöydälle ikinä vaikka se olisi suhteellisen helppoa, esimerkiksi leikkuulaudalla nököttävää juustonpalaa maistamaan. Ransukin on oma-aloitteinen, vaikka ei ihan niin jääräpäinen yrittäjä kuin Viljo.
  Ehkä kyseessä on Myrskylle mukava leikki? Aina uusi paikka, mukavasti haasteita... pysyy mieli ja paikat vetreinä ;-) Ei se pelkkä ruokavalion ja ruuan määrän tuijottaminen yksinään terveyttä tuo ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan sen tietysti leikin kannaltakin ottaa:D Sinulta tulee aina niin fiksuja ja selkeitä kommentteja, kiitos niistä. Mutta ei mikään ihme. Kissapojat ovat sinua niin monta vuotta jo koulineet ja kouluttaneet, sinä varmaat ymmärrät kaikki kissojen temput! (Sijaiskodin henkilökunta kun on vielä niin aloittelevaa sorttia.)

   Poista
 2. Leikkiä minäkin olisin veikannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsi, bloginpitäjän olisi syytä mennä johonkin positiivisen ajattelun kurssille. Heti tulee mieleen kaikenlaiset kauhuskenaariot:/ Olisi varmaan syytä korjata ajattelutapaa positiivisempaan suuntaan...

   Poista
 3. Kaipa se viihdyttää itseään pienellä toiminnalla. Äidin kisu aikoinaan kolusi yöllä liesituulettimen päällä ja pudotteli maustepurkkeja sen yläpuolella olevasta hyllystä. Teki tuota useina öinä. Kun yöllä touhusi, jaksoi sitten päivällä nukkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Satu. Tuo kuulostaa kovin kissamaiselta: "Kun yöllä touhuaa, jaksaa päivällä nukkua!"

   Poista
 4. Meillä on joskus menty jopa läpi märkäruokapussin, mutta tuskin meidänkään väki nyt aivan hurjasta nälästä kärsii. Kuulostaa leikiltä, herkulliselta sellaiselta :D

  Noista madoista tuli muuten vielä mieleen mainita, että metsästävällä kissalla on periaatteessa kai aina matoja. Mutta en maininnut sitä tähän aiheeseen liittyen, en ainakaan itse epäilisi matoja. Vain tuosta madotus-kommentistasi tuli mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka läpi harmaan kiven -eikun märkäruokapussin! Olenkin miettinyt että voiko suljettuna oleva märkäruokapussi haista? Vai muistaako kissa että tuolta pussista niitä herkkuja löytyy?
   Minäkin olen muistaakseni lukenut että metsästävällä kissalla olisi aina matoja (YÖK!)...niitä vain hillitään sillä matolääkityksellä...

   Poista
 5. Kannatan myös aiempia kommentteja raksukipon viihdearvosta. Kaappien kaivelu ilmeisesti tapahtuu varsinkin silloin, kun Myrsky on itsekseen kotona ja keksii itselleen puuhaa. Toisaalta Mindy taitaa keskimäärin saada enemmän tuhoa aikaiseksi vaatiessaan huomiotani. Täällä on parhaillaan kokonainen Hesarin etusivu riekaleina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Tämä on siis kissan "omaa kivaa" ja bonuksena tulee kaupan päälle ne raksut!
   Toivottavasti olet Hesarin kestotilaaja:D

   Poista
 6. Jospa Myrksy on ajatellut tuota raksunpiilotusta jonkinmoisena haastetehtävänä!?

  VastaaPoista
 7. Yhdenlaista metsästystä tuokin on. Myrsky on taitava ja monipuolinen kissa. Herkut kiinnostavat aina, sehän tiedetään. Ei siihen nälkää tarvita.

  VastaaPoista
 8. Sisätilametsästystä ja taaskin Myrsky on saanut hyvät saaliit! Jääkaappi voi olla kyllä aika haasteellinen jopa Myrskylle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaapiin ei kissa pääse, se on melkoisen varma juttu! Mutta aivan yhtä hyvin ne jääkaappikylmät raksut uppoavat kuin huoneenlämpöisetkin.

   Poista
 9. Minäkin veikkaisin, että kyseessä on kissan leikki. :) Kollo menisi kaappiin ryöväämään ruokiaan, mutta nyt on kaapin oven edessä tuoli eikä kissa pääse. Yrittää kolistella silti kaapinovea sekä myös yläkaappien ovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitänee siis kehitellä ruoanpiilotusleikkiä. Jotain täällä ollaan yritetty viritellä, rakentaa aktivointilelua munakennosta mutta huonolla menestyksellä. Kissaa ei vain kiinnosta.

   Poista
  2. Eikö kiinnosta silloinkaan, jos jätät kennon saataville yöksi? Ennen "flush & go"-trendiä Wc-paperihylsyt (päät taiteltu umpeen, sisällä raksuja) olivat meillä öisin silputtava hittilelu.

   Poista
  3. Nyt kissa vielä ulkoilee öisin ahkerasti. Kunhan ilmat tästä viilenevät, täytyy siis askarrella ja jättää lelu "tyrkylle".

   Poista
 10. Myrsky sä oot kyl Viksu Viiksivallu. Ihan itte keksit tommosen kivan leikin. Oot sä kyllä melkonen velikulta.

  Mekin tykätään tommosesta eväitten etsimisleikistä. Me vaan ei olla noin ketteriä ja kekseliäitä ku sä, joten meijän ihmiset piilottelee meille kinkun palasia ympäri huushollia ja me etitään ne. Huisin kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras hetki tuohon leikkimiseen on silloin kun on yksin kotona. Tai vaihtoehtoisesti yön pimeydessä. Pimeys näet lisää hieman vaikeusastetta, vaikka hyvä pimeännäkö meillä kissoilla onkin.

   Poista
 11. Jopa onkin omatoimista! Meillä Unna on tyhjäillyt namipusseja öiseen aikaan todennäköisimmin syistä "koska voin" ja "koska on tylsää" (= kansalaiset nukkuvat, ruojat).

  Omalla kohdalla laitan tämän kyllä osittain aktivointiharrastuksen syyksi, sillä kissa on oppinut, että ruuan etsiminen on hauska leikki ja kaikki löydetty ruoka on palkkaa. Onhan neiti mennyt läpi tuulihousujenkin kankaan taskuun unohtuneiden kuivakalojen perässä, miksei siis kiipeäisi kaappiin ja pureskelisi namipussiakin...

  VastaaPoista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!