torstai 19. tammikuuta 2012

Yllätysvieras

Tällä viikolla eräänä iltana sijaiskodin pihalle tuli vieras. Siis kuinka? Yllätysvieras? Pettikö kissan vartiointi? No ei suinkaan, sillä kissa oli lakisääteisellä tauolla sisätiloissa.

Henkilökunta huomasi pihalla jonkun kissankokoisen otuksen. Oliko se Suuri Musta? 
Ei, se ei ollut Suuri Musta, ja hyvä niin. Mustaa kissaa ei olekaan näkynyt sitten vuodenvaihteen jälkeen. Jos se ei ollut kissa, niin mikä se sitten oli? 
Se oli rusakko! Rusakko istui rappusten edessä. Kamera oli lähistöllä, mutta ensimmäinen laukaus ikkunan läpi salaman kanssa ei tuottanut tulosta. Seuraavaksi avattiin ovi. Tietenkin pitkäkorva säikähti oven avausta ja pakeni. Seuraava laukaus oli hallitumpi vaikka henkilökunta ei saanut kunnolla tarkennusta kohdalleen. Kuvasta voi tarkkasilmäinen erottaa jussin. Jussi on noussut takajaloilleen. Se pakenikin pian paikalta.

Myrsky on viihtynyt tällä viikolla päivisin ja iltaisin ulkona. Tuntikaupalla. Mistähän on kysymys? Reviirin vartioinnista vai saalistuksesta? Pikkulinnut eivät juurikaan pimeän aikaan ruokaile. Suuresta Mustasta ei ole havaintoja. Kyttäileeköhän kissa pupuja? Rusakoita on tällä alueella jonkin verran. Luulen kuitenkin ettei kissa saa täysikokoista rusakkoa selätettyä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.


Hei kannattaisko sun opetella ottamaan vähän parempia kuvia?


Translation:
Bruce Sringsteen; Magic: "I got a rabbit in the hat/ If you wanna come and see/ This is what will be."  

European hare discovered in the garden.

8 kommenttia:

 1. Hahaah, vai lakisääteisellä :-D
  Täällä saaressa jänöt pysyttelevät enimmäkseen metsissä, vaikka niiden jälkiä voikin joskus nähdä pihalla. Peuran jälkiä on huomattavasti enemmän. Saisivat kissat ryhtyä suurriistanmetsästäjiksi.
  Kaupungissa rusakoita näkee aika useinkin, ja kerran kun menimme Mustin kanssa illalla ulos (aina illalla kun se on niin ujo että valoisalla se haluaa saman tien sisään kun näkee jonkun), niin pihassa oli KOLME suurta rusakkoa. Suuriahan ne ovatkin, niin kuin kuvastasikin näkee, mutta jotkut yksilöt ovat jättiläisiä. Musti jähmettyi mustaksi pantteripatsaaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KOLME suurta! Ei mikään ihme että Musti jähmettyi patsaaksi. Googlasin pikaisesti rusakon painoa: "Rusakko painaa tavallisesti 4–4,5 kg, joskus saaliiksi on kuitenkin saatu sellaisiakin yksilöitä, joiden paino on ollut 8 kilon luokkaa"
   Eli melkoisia jötkäleitä!

   Poista
 2. Meidän kerrostalopihassa Espoossa näkee myös rusakoita, oravia ja lintuja tietysti. Ruska katselee ikkunasta, käkättää ja paukuttaa häntää ikkunalautaan.
  Mysky on tuossa kuvassa komean miehekkään näköinen, vaikka onkin pupunkorvat päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas palattiin tähän ikkunakyttäilyyn:) Tuo käkättäminen on aika jännä tapa. Lapsuudenkodissa ensimmäinen kissamme vietti talvisin monta tuntia keittiön pöydällä, tarkkaillen lintulaudan elämää. Lopulta pöytä oli täynnä kissankynsien tekemiä naarmuja ja jurmuja (voi voi...) Äitimme ei oikein tykännyt hyvää.

   Poista
 3. Jänöjä - ei ihme jos ulkona viihdytään tuntikausia. Aikuinen rusakko on saaliina kutkuttavasti (kissan näkökulmasta) liian iso pala haukattavaksi, mutta tarjoaa yhtä kaikki jännitystä. Kolmen jättikokoisen pupun (3x8 kg!) jengi menee jo pelottavan puolelle. Pupulla on mahtavat voimat takajaloissa, ja teoriassa pupu voi potkaista takaa-ajavaa kissaa kirsuun.

  Jänispaisti - tässä vesi herahtaa kielelle Oton mattellekin. Muutaman kerran olen jänistä (selvästi riistamainen maku) syönyt, ja puolet pienempää kaniinia lukuisia kertoja. Italiassa kaniinit olivat jättikokoisia - muutamia tuli itsekin avattua ja tutkittua tarkemmin biologian labroissa.

  Myrskyllä on tosi mancatin ilme tuossa kuvassa ja ajatus kulkee tähän tyyliin "Hupsutellaan. Taas. Täytyy ymmärtää. Tätä tää mun komeus teettää. Oon kärsivällinen mancat-Myrsky. Mut Honey, mä siedän tätä vain sulta."

  VastaaPoista
 4. Pupu maistuu hyvälle, sitä on kyllä ollut tarjolla aivan liian vähän. Täälläpäin ei metsäjäniksiä juokse enää niin paljon, ja ajokoiramiehet alkavat olla huolissaan harrastuksensa puolesta. Rusakoita kyllä (kaupungissa) riittää. Saavatkohan pk-seudun ulkoilevat kissat useasti citykaneja saaliikseen?

  Ok, myönnetään. Viimeinen kuva meni vähän överiksi, mutta en voinut vastustaa kiusausta!

  VastaaPoista
 5. Citykaneja on edelleen paikoittain riesaksi asti. Kaksi kovaa pakkastalvea taisi hienoisesti pienentää kantaa. Citykanit ovat just kissan saaliiksi sopivan kokoisia ja tarjoavat samalla vaivalla enemmän saalista kuin jyrsijöitä saalistaessa. Kumpulan siirtolapuutarhassa vakuuttavanoloinen Nikke-kissa vaihtoi jyrsijät kaneihin, tssä linkki kolmen vuoden takaiseen juttuun, bonuksena Niken ihailijakuva:D
  http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kissa_jahtaa_citykaneja_kumpulan_siirtolapuutarhassa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä saalis! 80 kania! Todella vaikuttavaa.
   Ja mikä kissa! Upea yksilö! Sanoisinko että komea. Tai tarkennus vielä: Siis tosi komea!

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!