perjantai 28. joulukuuta 2012

Vaihtoehtoinen energiamuoto

Henkilökunta sai kuningasidean. Tai ainakin henkilökunnan omasta mielestä se oli loistava idea. Makuupaikka kissalle takan päälle. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, vai kuinka? Kuumana hehkuvat patterit tekevät hyvää kissalle, mutta eivät henkilökunnan kukkarolle. Voisiko puulämmitys olla vaihtoehtoinen energiamuoto?


Takan päällinen siivottiin, toisin sanoen sinne kertynyttä romumäärää vähennettiin ja se imuroitiin. Maalipurkkia ei sentään kaivettu esiin, niin intoa täynnä ei henkilökunta kuitenkaan ollut. Vieressä olevan polttopuutelineenkin päällä olevaa roinaa karsittiin, sen päältä olisi kissan kätevä hypätä mestoille. Takan pankkolle aseteltiin viltti. Kun kaikki oli valmista, haettiin kissa paikalle ja nostettiin se pankkolle. Henkilökuntaa jännitti. Kuinka siinä tulisi käymään.


Hyvä idea, mutta se ei ollut kissan mieleen. Sieltä olisi ollut hyvä seurata olohuoneen tapahtumia ja samalla nauttia lämmöstä. Kun ei niin ei. Uskottava se on. Sähköpatteri on enemmän kissan mieleen.

Oletteko muuten vastanneet Annin vinkkaamaan Kissojen terveyskyselyyn? Yksi kysymyksistä, koskien kissan elinympäristöä ja ruokavaliota on seuraavanlainen: Onko kissalla pääsy korkealle nukkumaan?
Mitähän tällä kysymyksellä mahdetaan kartoittaa? Ja pitäisikö kissalla ylipäätään olla pääsy korkealle? Ymmärrän tuon korkealle pääsyn siten, että paikka voi olla jonkinmoinen "turvapaikka". Onko teillä muita ideoita tuosta korkealle pääsyn tarkoituksesta?

Translation: The Choise Is Moggys.

39 kommenttia:

 1. Ehkä se viltti on siellä liikaa?

  Kuinka ollakaan juuri tänään kirjoitin minä meidän näköalatornistamme! Aikamoista sattumaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkas sattuikaan:)
   Todennäköisesti viltti oli liikaa, tai se oli väärin aseteltu:D

   Poista
 2. Me kyl luatetaan siihen, että ajan kanssa sä, Myrsky, viäl löydät tiäs tonne lämpöselle pankolle.

  Me ei osata vastata tohon kissakysymykseen, vaikka kaikkienalojenasiantuntijoita ollaankin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menen ehkä sitten kun henkilökunnan silmä välttää...

   Ei kannata olla moksiskaan moisesta, en mäkään ihan kaikkea (koirien jutuista) tiedä vaikka ihan älyttömän fiksu kissa olenkin.

   Poista
 3. Uunin panko voi olla liiankin lämmin. Meillä ei kissa koskaan mene leivinuunin pankolle vaikka se olisi aina hyvin lämmin paikka ja korkealla.

  Kävin tuon kyselyn läpi ja samanlaisia mietteitä heräsi. Nerolla ei ole sisällä pääsyä/halua korkeisiin paikkoihin, paitsi kun talvella siirretään tikkaat saliin, niin siellä ylimmällä pienalla on mukava kököttää. Ulkona on korkeita paikkoja, aitan parvi, ladon ja tallin yliset, puiden latvat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempieni kissa Vilma taas viihtyy leivinuunin päällä. Kissan kiipeilytorni on asennettu siihen uunin viereen, siitä on kätevä kiivetä pankolle.
   Naukulan blogiin kommentoinkin, että pitäisi varmaan rakentaa joku näkötorni, mutta helpommalla pääsee kun odottelee kevättä ja lumien sulamista!

   Poista
 4. Meillä oli 13 vuotta hirrestä tehty kiipeilypuu kissoille. Hirsi pystyyn ja lattian ja katon väliin kiristetty, ylhäällä taso kissoille. Kissat tykkäsivät tästä pakopaikasta kovasti. Kun imuroin tai kun meille tuli lapsivieraita, niin kissat kipusivat tasolleen karkuun. Viime kesänä otimme kiipeilypuun pois lattian hiomisen ja lakkauksen takia, eikä puuta enää tuotu "uudelle" lattialle. Vaikka puu on ollut jo kesäkuusta asti pois, niin vieläkin toinen kissamme hakee puutaan ja kirahtelee meille kun ei puuta ole. (Meillä oli kaksi kissaa, joista toinen sairastui ja jouduimme sen nukuttamaan ikiuneen lokakuun alussa.) http://kissatviirujapeso.blogspot.fi/ tuolta löytyy tarinoita meidän kissoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minä tulen katsomaan. Pitäisiköhän hirsi asentaa uudestaan...? Pitkä on kissojen muisti!

   Poista
 5. Hmm, meillä kissat hakeutuvat mielellään sängyn alle nukkumaan vaikka pääsisivätkin korkealle. Ehkä se ei ole välttämättömyys, paitsi ehkä lapsiperheissä ja sellaisissa talouksissa, missä on koiriakin, siis häiriötekijöiden kanssa.
  Voi ei. Ei kannettu kissa saunassa pysy -sanonnalle (keksitty Koratiassa) löytyi nyt uusi muoto: Ei kannettu kissa takan päällä pysy!
  Kissa ei taida asettua mihinkään, minne sitä yritetään asettaa. Ehkä teidän pitäisi näytellä, että se ei saisi mennä takan päälle? Se saattaisi auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannettu kissa takan päällä pysy:D (Nyt nolottaa, täytyisihän sitä henkilökunnan jollain tapaa sijaiskissan tavat jo tuntea...)

   Ehkä se on juuri tuo häiriötekijöiltä pakoon pääseminen. Mutta että ihan kyselyssä sitä kysytään. Taitaa olla tärkeä juttu.

   Poista
 6. Meillä Viirulla on paikka alakerran korkean kaapiston päällä. Sinne se aina silloin tällöin menee rauhoittumaan. Viirun kiipeilypuu on siinä kaapiston vieressä, mutta eihän se sitä pitkin sinne kaapistoon mene - se hyppää yhden tason kautta hyllykön päälle ja sitten sinne kaapiston päälle. Poistulo onkin sitten oma juttunsa - se hyppää sieltä suoraan alakerran sohvalle. Ihan omia reittejään kulkevat kissat - ja valitsevat ne omat paikkansa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän niitä kissoja voi pakottaa. Ne tekevät oman mielen mukaan...

   Poista
 7. Jättäkää filtti vaan paikoilleen ja ootte kuin ette huomaisikaan. Viimeistään ensi talvena, Myrsky kertoo teille kuinka hienon makuupaikan hän onkaan ihan itse keksinyt. Meillä on tullut selväksi että kissan makuupaikat viritellään muina miehinä ja Myrtin tulee luulla jotta hää on tämän paikan ihan itse keksinyt. Viimeeksi epäluulo kesti puoli vuotta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen taktiikka taitaakin kantaa hedelmää, vaikkakin vasta puolen vuoden kuluttua:D

   Poista
 8. Minulla lienee vastaus kysymykseesi: Kissa on luontaisesti (nii-in... ei tietenkään aina!) taipuvainen viihtymään korkealla. Se juontaa aikaan, jolloin kissan oli ihan erityisesti päästävä turvaan suuremmilta petoeläimiltä. Saaliin niskaan on myös luontevampaa hypätä korkealta (pääsee tappamaan tarpeen tullen heti, eikä saalis edes arvaa mikä iski) ja saaliin on kaiketin myös huomannut helpommin korkealta. Kissa on siis korkealla paremmin suojassa (niin katseilta kuin pedoilta) ja vastaavasti toiset ovat taas vähemmän suojassa yläpuolelta tulevilta iskuilta. Siksi kissalle suositellaan aina mahdollisuutta päästä korkealle. Kissaa ei tarvitse pakottaa, pelkkä mahdollisuus riittää, mikäli tarve tai mielihalu iskee :)

  Meidän väki viihtyy mainiosti myös "korkean paikan leirillä", kuten minä asiaa nimitän. Niin ne viihtyvät myös lattiatasolla ja jokaisella tasolla siinä välissäkin, mutta erityisesti turvaa meidän kolmikko hakee katonrajasta ja siksi sen mieluusti niille suonkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina kattavasta vastauksesta!
   Saalistus, siis kissa valitsee hyvän passipaikan itselleen. Juuri näin. (Kuinka minä en itse tätä tajunnut, ajattelin vain sitä turvapaikkaa!)

   Poista
  2. Kissamainen hiiripönttö? (meillä on joskus hirvitornit taipuneet sanaksi hirvipönttö, joltain joskus lipsahti vahingossa ilmoille hirvitornin ja linnunpöntön yhdistelmä ja sana jäi elämään) :D

   Poista
 9. Mekin ihmeteltiin tota kysymystä korkealle pääsystä?! Kiipeilypuuta meillä ei enää ole, mutta Ylppö kyllä keksi itse mistä, minne ja miten päästä korkealle. Stella taas ei ole koskaan pitänyt korkeista paikoista. Kummallinen kysymys kieltämättä!

  VastaaPoista
 10. Huh, olipa kysely, varsinkin kun ollut näitä lääkärikäyntejä useassa paikassa ilman diagnoosia. Täytyy siis sanoa, että kysymys korkeista paikoista oli ainakin piristävän helppo. :) Itsekin arvelisin Elinan antamaa vastausta selitykseksi.

  Elokuvissa ainakin käytetään termejä istutus ja lunastus. Kun alkuvaiheessa nähdään ase, se todennäköisesti lunastetaan myöhemmässä vaiheessa eli siihen palataan, kun se on ensin vain vilautettu. Jos tuo takan näyttäminen on vähän kuin istutus Myrskylle ja lunastus tulee kun aika on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina antoikin kattavan vastauksen. Ja sijaiskodissa voimme jäädä odottelemaan milloin herra Hoo lunastaa paikan itselleen!

   Poista
 11. Meillä Ruska mielellään hakeutuu korkeitten kaappien ja hyllyjen päälle. Koski Tl:ssä ollessamme aina kun keittiössä lämmitetään, Ruska menee makaamaan kaapin päälle katonrajaan. Ilmeisesti sekä korkean että lämpimän vuoksi. Ruska ei pääse vapaana ulos ja siksi puut ja muut korkeat paikat ovat ulottumattomissa. Ehkä sisäkissat ja ulkokissat ovat erilaisia ja niillä on erilaiset tarpeet. Sisareni teetti itselleen takkauunin ja hänen kissansa ottivat heti takanpäällisen lempipaikakseen. Sitten niille rakennettiin sinne myös hienot kiipeilysysteemit. http://virveriikka.blogspot.fi/2012/10/kissoille-kivaa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Sisä- ja ulkokissoilla voi olla erilaisia tarpeita. Myrsky saa toteuttaa kiipeilytarvettaan siellä ulkona. Aivan upea tuo sisaresi kissojen kiipeilysysteemi!

   Poista
 12. No ei kai sinne nyt voinut jäädä kun varta vasten nostettiin.. ite sinne pitää sitten mennä myöhemmin jos hän katsoo paikan arvoisekseen :)

  Meillä ainakin tapellaan välillä korkeimmista nukkumispaikoista ja suunnitelmissa olisi kehitellä jonkinlaista kiipeilytasohässäkkää seinälle, jossa olisi tilaa molemmille kissoille, jotta ei tarvisi tapella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko vähän hieno semmoinen katonrajassa koko huoneen kiertävä "rallirata"?

   Poista
  2. No olisi kyllä! Tosin luulen että miespuolinen henkilökunnan edustaja sanoisi viimeistään tässä vaiheessa stop :D

   Poista
 13. Kiva kun kävit meillä!
  Kyllä vaan nukkuisin makeasti takan yllä, jos voisi, meidän takka on semmoinen ettei voi. Mutta nojatuolissa sen edessä vetelen hartaat päiväunet ja emon kainalossa nukun yöt. Kun on tuota lunta liikaa jottei viitti ulkoilla pahemmin. Pari minuuttia parvekkeella on tarpeeksi.
  Ja tuo emo on sitten ottanut meillekin lisää hoidettavia. Ollaan sijaiskotina nyt vähän aikaa. Muistutan niitä vieraita kyllä välillä kenen emo on, ja talo. En kyll tapellen, on verkko välissä, mutta sihahdan aika kovaa ja murisenkin väliin. No, hyvää vuoden loppua ja Onnea ja lämpöä tulevalle vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, lisää huollettavia! Muista että sopu sijaa antaa. Tärkeää on tietysti säilyttää saavutettu asema, siitä ei pidä tinkiä. Onnea ja lämpöä teillekin♥

   Poista
 14. Elinan vastauksen kannalla olen minäkin. Meidän kissat kaikki kiipeilevät makuuhuoneen kaapin päälle, olohuoneen kirjakaapin päälle ja kodinhoitohuoneessa lämminvesivaraajan päälle. Korkealta myös näkee kauas ja pysyy tilanteen hallinta. Aloin täyttämään kyselyä, mutta toetsin ettei ilman papereita onnistu, eikä muutenkaan pikaseen kun lomakkeita on 3 ja vielä jos menneetkin pari kissaa laittaisi, niin huoh. No, ainakin nämä nykyiset kyllä laitan hyvällä ajalla :) Suurkiitos vinkistä!

  Uskon, että Myrsky itekseen alkaa uuninpankolle menemään, nyt kun on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa että uunin päällinen ei ehdi keräämään yhtään enempää romua ennen kuin kissa päättää sinne asettua!

   Poista
 15. Vartoos ny vähä aikaa, kyllä se kissa sinne takan päälle menee! Ennemmin tai myöhemmin.(viimeistään sitten kun henkilökunta e o paikanpäällä:). Nuin kivat vällytkin sentään.

  Meillä on tähystystorni ulkona ja sisällä vahvat laudat ja niiden välissä riippusillat kiertämässä seiniä katonrajassa. Tykkäävät. Kuin myös kaappien päällystöistä:)

  Oli kiva kirjoitus teillä!
  -Helena ja Blackie-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena ja Blackie.
   Täytyy luottaa siihen että kissa menee. Jos siis katsoo sen itselleen tarpeelliseksi!

   Poista
 16. Meillä on hieman kausiluonteista tuo pankkolla löhöily! Välillä saatetaan nukkua monen tunnin päikkärit korkean takan päällä, piipunkylkeä vasten maaten. Joskus tullaan tarkistamaan, mikä on meininki, kun takkaan tai leivinuuniin ollaan sytyttämässä tulta. Joskus tuntuu, että "kissa katoaa jonnekin" eli saattaa mennä sellaiseen huoneeseen, missä ihmiset (ja rekkuli) eivät usenkaan käy.

  Takan päältä näkee kyllä koko huushollin, kun meillä on oh, k ja ruokatila yksi yhtenäinen iso tila, joten kaikki tärkeät paikat ovat ihan silmien alla vahdittavissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mandy tuntuu olevan oikea wanhan ajan pankko-kissa, jos niin voi sanoa...

   Poista
 17. Laitappa matalareunanen pahviloota sinne takanpäälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahvilaatikot eivät ole kissaa kiehtoneet, henkilökunnan suureksi harmistukseksi:(

   Poista
 18. Olen muistaakseni osallistunut kyselyyn joskus, mutta liekö kyseessä nyt päivitetty versio. Kiitos vinkistä!

  Luultavasti suuri osa kissoista tuntee olonsa turvalliseksi korkeuksissa. Eivät kai muuten ulkonakaan karauttaisi karkuun runkoja myöten? Ehkä on kyse sekä fyysisestä että psyykkisestä hyvinvoinnista. Kissa on luonnostaan pätevä kiipeilijä ja loikkaaja, joten sen on päästävä näitä taitoja käyttämäänkin.

  Omasta otannastani voin summata seuraavaa: Unna ei pidä korkeista lepopaikoista, mutta kiipeää mielellään tähystämään. Tätikissat puolestaan loikkivat kepeästi mm. uunin ja jääkaapin päälle päiväunilleen maallisen hälyn ulottumattomiin. Kuitenkin vain Lyyti nukkuu lämpimällä uunilla. "Makuasia", sanoi kissa, kun makuupaikkaansa valitsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijaiskodin henkilökunnan on nyt elettävä asian kanssa. Kissa joko menee uunin päälle tai ei.
   "Makuasia"

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!