sunnuntai 24. elokuuta 2014

Sananen saunan lämmittämisestä


Kesällä kävimme pääsääntöisesti saunomassa rantasaunalla. Löylyistä oli ihana pulahtaa veteen jäähdyttelemään. Nyt ilmojen viilennyttyä oli aika lämmittää kotisauna. Laitoin lauantaina tulet pesään. Hyvin syttyi ja hormikin veti. (Aina ei näin käy.) Kuulin jotain poikkeavaa ääntä. Aivan kuin kissa rapsuttaisi itseään...

Nousin ylös kiukaan vierestä ja katsoin ylälauteelle. Myrskyhän se siellä. Tajusin että ei kissa voi tänne jäädä, vaikka kuinka mukavaa lauteilla olisikin vedellä sikeitä. Tulee kissalle suotta liian kuuma. En halunnut häätää kissaa lauteilta vaan houkuttella herran alas lauteilta. Ai milläkö? No ruoalla tietysti.


Seuraavaksi siis sijaiskodin vinkki saunan lämmittäjille: Älä sulje saunan ovea ennenkuin olet katsonut ylälauteelle. Sieltä voi löytyä nukkuva kissa. Ja vielä tiedoksi lukijoille: Saunamme ovi on alhaalta avoin joten kissa pääsee pois saunasta vaikka ovi olisikin kiinni. Kovat lämmöt eivät kuitenkaan ole hyväksi kissalle.

Lämpimästi tervetuloa lukijaksi Murre ja Maisa!

Translation: Sauna. On Saturdays.

31 kommenttia:

 1. Myrskyn ilme kertoo, että saunassa on mukava oleilla - silloin, kun sauna ei ole vielä lämmennyt kovasti. ;)

  VastaaPoista
 2. Meillä kissat viihtyy joskus saunassa lämmityksen ajan, mutta vedenkäyttöä eivät kestä. Saunan ovi on alhaalta auki, joten pääsevät pois kun haluavat. Aloin tätä juttua oikein miettimään ja löysin artikkeleja vaaroista, kissalla ei välttämättä toimi aivojen lämmönsäätelykeskus ja voivat saada saunassa lämpöhalvauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä luulen että kissoilta löytyy maalaisjärkeä. Ymmärtävät lähteä lauteilta ajoissa ennenkuin sauna lämpenee liikaa.

   Poista
  2. Lyyti-neiti on myös saunafani, mutta poistuu saunasta hyvässä järjestyksessä viimeistään löylyttelyn alkaessa. Kylmässä saunassa päikkärit otetaan lauteilla, mutta lämmitysaikana fiksu tyty valitsee paikan lauteiden alta. Ei toista oikein henno kieltää, kun tuntuu niin kovin lämpimästä pitävän. Täytyypä pitää tuo lämmönsäätelyasia mielessä näissäkin, sillä myös lämpimän, ellei jopa kuuman, takan päällä makoilu maittaa.

   Lämppärin oireitahan on Lyytille tullut joskus ulkona auringon paahdettua mustakuvioisen turkin "tuliseksi". Tällöin epäilemättä turkin patakinnasmainen eristyskyky kärsii ja viileä pyyhe tulee tarpeeseen nopeasti.

   Poista
 3. Aina oppii uutta, mä olisin luullut että sauna on ihan OK kissalle kuumanakin. Kiitos siis opettajat Myrsky ja Minna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ei lämpö luita riko, eikös sitä niin sanota?

   Poista
 4. Minä en myöskään tykkää kauheasti, että kissat hengailevat kuumassa saunassa. Itse ne sinne kyllä olisivat menossa, ihmisten saunoessa on melkeinpä oven takana jonoa odottamassa saunavuoroansa! Itse löylyttelyn aikaan en antaisi kissojen olla saunassa, pelästyisivät vielä sihinää ja vettä ja satuttaisivat itsensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se nesteen nauttiminen! Kissat eivät muutenkaan älyttömiä määriä juo joten kova kuumuus ei välttämättä tee hyvää.

   Poista
 5. Max: meillä ei ole nyt lainkaan saunaa kun remontti ei ole siellä asti. Ex-kodissa viihdyin saunan jälkilämmöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset vielä saunomaan! Vaikka sitten mökillä?

   Poista
 6. Tämähän on klassikko! Mummoladsa kans muksuna tiesin aina etsiä Hösky-rouvaa sisäsaunan ylimmältä lauteelta jos mummin päiväpeitteessä ei ollut muhkuraa ja kissa sisällä. Tämän rouvan ansiosta tiedän myös miltä tuntuu astua hiiren sisälmyskasaan nurmikolla! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi! Sisälmyskasaan astuminen, se on koettu täälläkin:D

   Poista
 7. Kyllä meillä kissat nukkuu saunalla, varsinki kaupunkissa. Toiset menee etulöylyihin ja toiset jälki.

  VastaaPoista
 8. Joskus ihmiset sais antaa kissan päättää, mikä on kissalle hyväks! Sä Myrsky näytät siltä, että oisit tykänny olla pidempää. -Kajsa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Kajsa. Myrskyllä oli lokoisat oltavat mutta tyhmä sijaismamma päätti toisin:/

   Poista
 9. Monien kissojen lempipaikkoja sauna näyttää plevan. Onnellinen Myrsky, jos voi joskus halutessaan uinua rauhallisessa saunassa, silloin kun sauna ei ole lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, Myrsky pääsee saunomaan vaikka joka päivä jos haluaa!

   Poista
 10. Myrskyllä on ihan supermainio ilme ;-D! Hurmurikolli!

  VastaaPoista
 11. Kissat pitävät lämpimästä, mutta liika on liikaa. Kylllä Myrsky olisi varmaan ymmärtänyt itsekin tulla pois, mutta parempi näin sijaismamman mielenrauhan kannalta.

  VastaaPoista
 12. Meillä Mandy tykkää katsoa, kun sauna laitetaan tulille, mutta lämmöstä neiti nauttii vasta, kun ihmiset ovat häipyneet ja suurin kosteus on lähtenyt avoinna olevan oven myötä. Silloin kissa hiipii lauteille, pimeässä kiiluu vain "pitkät valot", kun oikein hämärään saunaan tuijottaa... Koirakaan ei tajua mine kissa on hävinnyt, siellä kun voi olla ihan litteänä lapamatona pitkin lauteita ja ai että, kun turkkia lämmittää mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta. Mandy saunoo yksin ja viettää lauteilla kissanpäiviä!

   Poista
 13. Meillä Leevi saunoo aina ekoihin löylyihin saakka, silloin ottaa jalat alleen ja sitten on hyvä nukkua saunan jälkilämmössä, kun enimmät löylyt on haihtuneet.

  VastaaPoista
 14. Tarvitaanko houkutteluun herkkuruokaa, vai riittääkö mikä tahansa arkipöperö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sillä niin väliä. Pääasia on että se on ruokaa! Itseasiassa parempi tulos saavutetaan tutulla ja turvallisella pöperöllä.

   Poista
 15. Meillä kissa "saunoo" ihmisiä enemmän, itse en sähkösaunasta pahemmin välitä, mutta Anni nukkuu siellä talvisin joka päivä, kesällä ei juuri ollenkaan. Lauteilla on kissalle ihan oma alunen, jotten ole lauteet karvassa. :D
  Mutta Anni kyllä häippäsee muutaman minuutin sisällä kun saunan on napsauttanut päälle, eikä mene takaisin enää samana iltana. Eipä Anni kyllä muutenkaan ole aurinkoläiskien tai muiden lämpöpaikkojen perään, parvekkeellakin nukkuu varjossa.

  VastaaPoista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!