keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Sijaiskodin kulttuuriympäristö

Missä siili asuu?

Eräänä keväisenä yönä kissan teki kovasti mieli pihalle. Ulko-ovi avattiin ja kissa livahti ulos. Se päätti jäädä kuistille tarkkailemaan tilannetta, että mihinköhän sitä sitten oikein tassuttelisi. Henkilökunta kävi tarkastamassa tilanteen parinkymmenen minuutin kuluttua. Kissa istui kuistin tuolilla, tuijotteli kevätyön pimeyteen, ulkovalon kantaman ulkopuolelle ja rappusten edessä hääräsi siili. Se suhisi kissalle.
Ulkoilu jäi sinä yönä lyhyeksi. Kissa ei käynyt kuistia pidemmällä. Melkoisen omituisia otuksia nuo (kiroilevat) siilit tuntuvat olevan.
Wikipedia kertoo siilien asuvan kulttuuriympäristössä. Eikö kuulostakin hienolta? Sijaiskodin pihalla on siis kulttuuriympäristö missä siilitkin viihtyvät. Tosiasiassa kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisen jokapäiväinen elinympäristö. (Lähde: Wikipedia) Joten se siitä hienoudesta.

Illan tullen -postauksen kommenteissa pirkko ja Tansku harmittelivat siilien puutetta kotipihoillaan. Pirkolle kommentoinkin että hänellä on todennäköisesti niin siisti ja hyvinhoidettu piha missä siileillä ei ole lymypaikkoja. Sijaiskodin takapihan toisessa nurkassa on sen sijaan siilien luvattu maa!Kauniisti sanottuna sopivan siivotonta ja hoitamatonta.

Siilin vierailu on saanut kissan hieman hämilleen. Ja on saattanut käydä niinkin että kissa on saanut nenilleen.
Myrskyn kuonossa oli pieni muisto jostain tapaamisesta. Kynnen viilto se ei ollut, eikä ampiaisenpistokaan. Veikkaan siilin piikin osuneen siihen.

Siili kiikarissa sivustolta voi lukea siileistä. Pihasiilin kanssa osiosta löytyy neuvoja kuinka jokainen meistä voi auttaa siiliä monilla pienillä arkielämän teoilla. Neuvoja yhteiselosta kissan ja siilin kanssa ei tosin löydy. Ne asiat pitänee jokaisen kissan ja siilin sopia keskenään.

Translation: Acculturation.

13 kommenttia:

 1. Kulttuuriympäristössä asustaa siilin lisäksi kultturelli kissa ja kissan kulttuuriympäristöhenkilökunta. Kuulostaa aikas makeelta. Kyllä meidän pihassa pitäis sen verran kolosia olla, että siili mahtuisi pesää tekemään ja varsinkin piha-aidan toisella puolella kun on risumetsikkö. Että ei se nyt taida siisteydestä olla kiinni. Oliskoos kissojen syytä tuo siilien puute?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulturelli kissa ja kulttuuriympäristöhenkilökunta:D
   Tuohon pihan siisteyteen vetoaminen oli ihan vaan villi arvaus/lohdun sanoja siilien puutteeseen. En minä oikeasti tiedä. Kyllä luulisi risumetsikön siilinpalleroisia houkuttelevan. Joku kerta sinun täytyy hämärän tullen lähteä kuunteluretkelle metsikköön -kuuluko sieltä rapinaa vai ei. Tosin näyttävät ne liikkuvan valoisan aikaankin. Hetki sitten kävin kutsumassa kissaa pihan perältä, mutta tapasinkin siilin. (Ja kissa löytyikin sisältä.) Siis ennen iltaseitsemää.

   Poista
  2. Ei siellä metsikössä rapise kuin puput, fasaanit, sammakot ja naapurin kissa. Ei siilejä, nyyh.

   Poista
 2. Äippä riemastu, että meilkin on kulduuriympäristö, ku siilit viihtyy. Tontin yhdellä kulmalla on niille julmetun suuri risukasa, ollu jo vuoskymmeniä. Siäl on siilillä varmaan monta rivaria.

  Mä en oo viäl nähny siiliä, ku aidan takana. Olin sisällä, ku siili oli taaperrellut pihalla. Harmitus. Vaik en mä kyl haluu mitään reikää nenääni, kuten kaima. Jaiks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. »Kyltyyri! Kyltyyri! Kyltyyri!»

   Vai siilirivari! Voi pojat. (Siellä niitä sitten sikiääkin.) Muista jos tapaat yhdenkin niin ole varovainen. Ne on aika hupaisia kavereita, noin ulkonäön puoleen. Mutta pistäviä sellaisia. (Ja ne kiroilee.)

   Poista
 3. Täällä on kyllä hauskoja juttuja. Ihana toi kulttuuriympäristö kirjoitus. Kuva myös, jossa on läpikulku kielletty. Siitä se siili vaan painaa mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Kyltti pitäisi ilmeisesti sijoittaa alemmas, maan tasolle että nelijalkaiset näkisivät lukea sen. Tuskin kuitenkaan osaavat lukea:(

   Poista
 4. Siili tuo lisäväriä kissan elämään. Meillä ei ole siilejä, syynä ei voi olla liiallinen siisteys sillä risukasoja ja metsää on ympärillä. Siinä se syy piileekin, ei ole tarpeeksi kulttuuria siilille. Olen joskus nähnyt siilien tappelevan keskenään, melkoisen pelottava sihinä siinä kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niinhän sen täytyy olla: Liian köyhä kulttuuritarjonta mikä pitää siilit poissa.

   Poista
 5. Meillä asui parvekkeen lautalattian alla kesästä toiseen siili. Yleensä sen huomasi lähinnä piikkien rahinasta lautoja vasten ja pienistä jätöksistä. En muista, että siili ja kissa olisivat koskaan kohdanneet, vaikka todennäköisesti kissa on vähintään sisäpuolelta piikkipalloa tiiraillut. Kuulostaa hauskalta, että siili suhisee kissalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siilit ovat toisaalta aika sympaattisia otuksia, ei niistä pitäisi olla haittaa kenellekään. Päinvastoin. Ehkä siilin mielestä Myrsky oli tunkeilija sen reviirillä? Tai siili koki kissan kilpakosijakseen ja sen piti hieman ojentaa kissaa..

   Poista
 6. Minä tykkään siileistä mutten ole pitkään aikaan nähnyt, kaupungissa kun asutaan. Ja meidän maalla ei taida olla riittävän kulturellia kun siilejä ei ole näkynyt, kissoja sitäkin enemmän. Ja meidän kissa taas joutuu elämään sisäkissana, niin ettei saa tuntumaa pihan kissoihin, ei siiheihin (jos niitä olisi) puhumattakaan, että saisi kokeilla tapaamista hiiren tai myyrän kanssa. Vähän niin kuin tynnyrissä kasvanut kissa, kun teillä taas on aika kulturelli ja valistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultturelli tai valistunut, enpä oikein siitä tiedä. Jos Myrsky olisi oikein valistunut ja sivistynyt, se ei varmaankaan tappelisi vaan sovittelisi reviiririidat neuvottelemalla.
   Ruskalla on varmasti maailman paras koti ja ympäristö. Ja pian pikkuisia ympärillään:)

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!