lauantai 25. helmikuuta 2012

Pitäisikö lämmittää sauna?

Sijaiskodissa on pihasauna, mikä lämpiää puulla. Siitä olen kertonutkin. Myrsky viihtyy saunassa. Aina jos saunan ovi on auki, on sinne tehtävä tutkimusretki.


Mitäs kivaa täältä löytyy?

Lauteille on kiivettävä, sekä tutkittava mitä lauteiden alta löytyy. Nyt talvella saunassa ei ole kissalle juomatarjoilua, sillä vedet vadeissa ja ämpäreissä jäätyisivät jos vedet jätettäisiin saunomisen jälkeen niihin.


Mä hyppään ylälauteelle!

Kovilla pakkasilla ei saunaa viitsi lämmittää. Siellä on vähintään yhtä kylmä kuin ulkona. Jotta sauna lämpiäisi saunottavaan lämpötilaan, kuluu siihen pari tuntia aikaa, ja muutama pesällinen puita. Eli ei kauhean taloudellista siis. Lauantaisauna ja löylyt tekisivät kyllä hyvää.


Mä oon kapee ja mä oon upee. Mä mahdun ihan mihin vaan!

Riistakolmiolaskentakin vaati veronsa. Laskettava riistakolmio ulottuu kahden metsästyseuran alueelle. Yleensä nämä ovat suosittuja talkoita, mutta tänään oli porukkaa liikkeellä aivan liian vähän. Laskenta suoritettiin kuitenkin. Arveluista ja toiveista huolimatta metsässä ei ollutkaan lumikenkäkeli. Hanki ei kantanut, paitsi kuusikoissa. Voin kertoa, että tunnin tarpominen metsässä lumikengät jalassa oli melkoista rasvanpolttoa. Kaikenlisäksi bloginpitäjä teki metsässä pienen idiot trailin, mutta eräs metsämies eksyi ihan huolella! Vastoinkäymisistä huolimatta kaikki pääsivät maaliin ja jälkiäkin löytyi. Kivaahan se oli ja nyt lihakset ovat väsyneet. Löyly voisi pehmittää...

Translation: Sauna is Sauna.

14 kommenttia:

 1. Sauna päälle vaan! Kyllä sitä nyt tuollaisen lumikenkäepisodin jälkeen sopii itseänsä helliä :)

  VastaaPoista
 2. Niin, saunat on suosittuja paikkoja. Naukulassahan on varsinainen kissasauna, kun Helmi käyttää sitä päivittäin. Meilläkin kissat tulevat usein käymään saunassa kun menen sitä lämmittämään, harvoin ne siellä kanssani saunovat. Myönnetään, että pakkasella saunan lämmitys on vähän hidasta, mutta kun ei muutakaan kylpyhuonetta ole, niin se on tehtävä. Ei kylläkään päivittäin...
  Mustin kohdalla selvisi kerran, että ehkä se ei tulekaan saunaan kanssani, koska se ei ole miesten vuoro. Kun naapurin Lea soitti minulle ja pyysi heille saunaan, tuli Musti kylään mukaan (kissapojat seuraavat minua usein vieraisille, varsinkin Lean luo, joka on kissaihminen). Meidän naisten jälkeen saunaan meni Lean mies Pekka, jonka kanssa Musti vilahti saunaan ja asettui oikein ylälauteelle saunomaan :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai saunoo se Musti miesten vuorolla:D Aika huima juttu! Mitähän ne miehet siellä oikein juttelivat? Tämmöisestähän on oikein tehty dokumenttikin:

   http://www.nordiskfilm.fi/valkokangas/minisite.php?id=2115

   Poista
 3. Upee ja kapee Myrsky, sulla on sauna ja kaikki. Ei mulla vaan - olisi kyllä kiva, loikoilisin siellä varmaan aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minni. Kuvakulma oli vain otollinen...

   Poista
 4. Et kai sentään metsästäjä ole??
  Eipä monesta olisi tuollaiseen laskentahommaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo. On minulla metsästäjäkortti ja maksan riistanhoitomaksua. Kivaahan tuommoinen talkoilu on, nyt vain sattui vähäinen osanottajamäärä, ja tarpomista osui kohdalle noin pari kilsaa.

   Poista
 5. Todella kapeeta ja raitaista! Myrskyllä on farkkupeppu:D

  Lepääkö saunan ikkunalauteella raitahäntäisen kissan patsas? Vai onko sittenkin kylpyankka??

  Ja sauna ehdottomasti lämpiämään! Sauna on niin gutaa metsässä rämpimisen jälkeen. Tykkään perinteisistä pihasaunoista. En ole sellaisessa pariin vuosikymmeneen kylpenyt (viimeksi varmaan isovanhempieni saunassa kaukaisella 80-luvulla, ja tuota saunaa ei enää ole). Lämmittäminen ottaa aikansa ja syö puita, mutta kovalla pakkasella pääsee sitten nauttimaan sellaisesta ihmeestä, että lauteilla hikoilee normaalisti, mutta saunan lattialla käykin hienoinen viileä viima. Ja pihasaunat tuoksuvat upealta, muistan elävästi miltä isovanhempieni sauna tuoksui saunakylpyä seuraavana aamuna. Tuoksua on vaikea kuvailla, mutta tunnistan ainakin laventelin, mäntyöljyn ja ripauksen sitrusta yhdistettynä hienoisen jälkilöylyn kuivuuteen. Eräs parfyymitalo Caronin klassikkotuoksuista tuoksuu just tuolta isovanhempien saunalta sunnuntaiaamuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky kiittää ja kumartaa kommentistasi!

   Otolla on tarkka katse, ikkunalla on kissa. Kissapatsas on tarkoitettu saippuan säilytykseen, sanottaisiko sitä siinä tapauksessa saipputelineeksi(?). En enää muistakaan mistä se on kotoisin.
   Pihasaunoissa on kyllä omanlaisensa jäljittelemätön tuoksu siinä olet oikeassa. Mutta tuoksua saa siis ostettua pullossakin? Tämä oli minulle jotain aivan uutta.

   Poista
 6. Noita kissojen tutkimusreissuja on hauska seurata, ne ovat kuin jokin seremonia, pakko suorittaa aina kuin voi, ja hyvin tarkkaan. Myrskyllä on ihana paksu häntä ja raitapaita päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, kissat ovat rohkeita tutkimusmatkailijoita.

   Poista
 7. Jopa onkin Myrskyllä upea häntä! Saunassa seikkailu näkyy olevan herrasta Erittäin Mielenkiintoista :)

  Tätikissa Lyyti on myös erittäin innokas saunan käyttäjä. Kylmä sauna sopii nokkaunipaikaksi ja lämmitettävässä saunassakin neiti loikoo mielellään. Lyytin saunavuoro kuitenkin päättyy aina ensimmäiseen ihmisten löylynheittoon, sillä kiukaan sihinää ja kiroilua ei hieno neiti kuuntele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on mielenkiintoista, ties vaikka joku hiirulainen olisi uskaltautunut saunaan, täytyyhän tilanne tarkastaa. Ja tarvittaessa tunkeilija poistaa.
   Saunoissa on ilmiselvästi kissojen mieleen. Luulen, että saunan kiehtovuus on siinä että siellä saa olla rau-has-sa.
   Vai saunoo tätikissakin:) Siis tätilässä on ensin kissojen vuoro, ja sitten ihmiset pääsevät sinne jälkilöylyihin:)

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!