perjantai 10. helmikuuta 2012

Kissalaukku

Kataloogillinen joita ei ole

Lapsuudenkodin kirjahyllyyn oli eksynyt Jacques Carelmanin kirja, Kataloogillinen joita ei ole. Lapsuudessa kirja kaivettiin aina välille esille ja sitä uteliaana selailtiin ja ihmeteltiin. Naureskeltiinkin. Olin unohtanut kokonaan sen olemassaolon kunnes äitini tällä viikolla toi sen töihin. Pakkohan sitä oli taas selailla ja kummastella. Eli millainen kirja se siis on? Kirja on vuodelta 1970, tässä teksti takakannesta:

"Mitä on kauas? Kysyi Tippavaaran isäntä ja vastasi itse:
Se on piiiitkä matka. Toinen suuri suomalainen ajattelija Jörn Donner on todennut, että vuoteen 2000 ei ole enää kuin 30 vuotta!
Tämäntapaiset futurologiset ajatukset tulevat mieleen kai Teillekin, kun ryhdytte selaamaan Jacques Carelmanin kuvakirjaa »Catalogue des Objets Introuvables». Nimi on kyllä suomennettu sanatarkasti: Kataloogillinen joita Ei Ole. Finlandisoimisen eli suomenkielisen sovituksen urakoi kanssani Heikki Brotherus. Kirjoituskonekin siinä tärisi naurusta. Itse asiassa se Olivetti oli lopussa noin yhtä vetelä kuin Salvador Dalin taskukellot.
Jacques Carelman (39) on ranskalainen kuvanveistäjä, pop-maalari, illustratööri ja kriitikko. Ranskalaisen ase- ja polkupyörätehtaan ikivanhasta postimyyntiluettelosta hän sai idean. Ja sitten hän sai kärsiä ja keksiä. Ne keksit ja kärsät ovat nyt sitten tässä kirjassa.
Carelman tosin väittää kaikkia ideoitaan takuulla käyttöön kelvottomiksi (absolument inutilisables). Ei se ole niinkään varmaa! Takaperin käyvän kellon (sivu 120) olen esim. jo nähnyt peilinkautta edessäni arizonalaisessa parturissa, jolloin se pahus tietysti näytti ajan ihan oikein.
Ei mikään siis ole niin viisas kuin ihminen. Ja sitäpaitsi niin hassu.
Matti Viherjuuri"


Kirjassa siis omituinen huumori kukkii, mutta nämä keksinnöt voisivat olla todellisiakin. Jotkut niistä saavat suun virneeseen, jotkut pahoittavat mielen, jotkut ovat muuten vain päättömiä. Tässä muutama älynväläys osastolta:
Mies Vaimo ja Muut Kotieläimet:
Pukeutuminen. Optiikka. Proteesit. Välineitä eläimille.

Ensimmäisenä esimerkkinä Kissalaukku:
Selvennys menee siis näin: -"Kissanne matkustaa siinä mukavasti. Laukku on valmistettu pehmeästä nahasta, tikattu käsin, etupuolella päätä varten rei´itetty pleksilasilla varustettu tila. Voimakkaat kantoremmit. Vetolukko hännästä päähän. Älkää epäröikö, ensiluokkaista työtä."


Seuraava pahoitti mieleni ja sai minut kiehumaan.Kissannahkainen koirantakki
-"Kaksi asiaa yhdellä iskulla: ensiksi suojelette koiraanne kylmältä, toiseksi uskotte että Teillä on myöskin kissa."


Vielä yksi: Luuruoto koiralle ja kissalle:

-"Jos omistatte sekä koiran että kissan, Teidän ilonne on suuri kun näette niiden leikkivän tunnin toisensa jälkeen tämän täysin vaarattoman kumiesineen kanssa."

Näiden lisäksi siis monia muita keksintöjä, mitä ei oikeasti ole olemassa. Mutta ne voisivat olla olemassa. Joistain jopa toivoisi ne olisivat olemassa, kuten Kattila "Kisu"


-"Kun vesi rupeaa kiehumaan, kuuluu tavanomaisen sihinän sijasta suloista kehräämistä joka erehtymättä tuo mieleen oman onnellisen kisumirrinne."

Älkää epäröikö jos kirja sattuu eteenne. Ostakaa, lainatkaa tai varastakaa se. Vietätte taatusti nauruhermoja hiveleviä hetkiä sen parissa.
(Ja lopuksi: Netistä löytyvä sivusto ei vedä vertoja kirjalle.)

Translation: http://impossibleobjects.com/

4 kommenttia:

 1. Tuo vetoketjulla suljettava tyköistuva kissankantokassi näyttää aika kivalta. Eri asia sitten on, tykkäisikö kissa, jos joutuisi pujotetuksi tuohon kassiin hännänpäätä myöten ja sitten kannetuksi Täti Monikan tyyliin: "Kas näin heiluu kassi, ja kassi heiluu näin..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti kissa ei pitäisi siitä!

   Poista
 2. Carelman on kulttikamaa! Olen joskus selannut tuota kirjaa, ja nyt oli pakko käydä katsastamassa nettisivut. Menevät täydestä designhörhöilystä, joku varmaan yrittää ostaa näitä sivuilta löytyvästä nettikaupasta. Kissankantokassi on kyllä hieno, samoin kehräävä kattila. Tästä tulikin mieleen, että asiakaspuhelinpalveluissa ärsyttävän jonotusmusiikin voisi korvata rauhoittavalla kissankehräyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Jonotusmusiikiksi kissankehräystä hissimusiikin sijaan!

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!