keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Pökköä pesään

Sijaiskoti lämpiää sähköllä ja puulla. Talvella lämmitetään varaavaa takkaa, ainakin yhden pesällisen verran. Ja tämä tapahtuu joka päivä. Melkoista lämmitysrumbaa siis. Se hinta on kuitenkin maksettava, jos omakotitalossa haluaa asua. Toki on niitä muitakin energiamuotoja millä torpan saa lämpimäksi, mutta uunit olivat tässä talossa valmiina, joten miksi sitä lämmitysmuotoa muuttamaan. Onneksi tähän mennessä on ollut melko lauhaa, pakkasta on ollut tänä talvena vain muutamana päivänä. Säästyy tuota sähköäkin, se on niin kallistakin.

Helpolla vaivalla pääsee ihminen kuka kerrostalossa asuu. Asuntoa ei tarvitse talvisin lämmittää, eikä lumitöitä tehdä. Omakotitaloasumisessa on toki hyvätkin puolensa, mutta jätetään ne nyt käsittelemättä.
Takaisin lämmitykseen siis!

Piharakennuksen takana on puuvarasto, ja sieltä kannetaan puita kuistille, sekä sisälle takan viereen. Niiden on hyvä jonkun aikaa lämmitä kuistilla ennenkuin niitä työntää takkaan. Haihtuu kosteus pois. Onko se nyt niin tarkkaa? No kyllä se sijaiskodin henkilökunnan mielestä on. Ja tiedetty tosiasiahan on että jokaisessa tulisijassa on omat niksinsä siinä kuinka niistä saa parhaimmat lämmöt tiristettyä. Ja sytyttäminenkin on oma taitolajinsa, ennenkuin oppii tulisijan tavat tuntemaan. Nii-iin.

Varmaan siellä jo ajatellaan että mene jo asiaan, kissakuvia kehiin, ei tämmöinen ketään kiinnosta. Ok. Nyt kissa-asiaa.

Sijaiskodin kuistilla on siis se välivarasto polttopuille. Siellä säilytetään myös puukoppaa millä puita kannetaan sisälle. Puukoppa on harvemmin tyhjänä. Jos kuitenkin käy niin että se sattuu olemaan tyhjä, voi siellä ottaa torkut.

Mä tulin tänne että saisin olla rauhassa!


Mut eihän tästä mitään tule! Ja saisko nää roskat täältä pois?

Välillä henkilökunta joutuu huokailemaan tuon kissan vuoksi. On se välillä niin vaativa tapaus! No ei suinkaan. Myrsky on aivan huippuyksilö. Halutessaan se osallistuu kodin askareisiin ja pihatöihin. Puunkantokin siltä luonnistuu.

No, mennääs nyt! Jaksaa, jaksaa! Reippaasti!

Omalla tavallaan kissa auttaa henkilökuntaa. Se ilahduttaa henkilökunnan arkea, ja taas jaksetaan ahertaa rutiiniaskareiden parissa. (Puunkantokuvat otin välipäivinä, silloin ei ollut lunta.)

13 kommenttia:

  1. Myrsky :-D Niin, kissakuvia kehiin ja onneksi niitä tulikin!
    Ei vain, kyllä nuo lämmitysasiatkin kiinnostaa ja on tärkeitä, ne vasta tärkeitä onkin, sekä ihmisten että kissojen mielestä.
    Märillä puillahan ei syty, ei synny kunnon lämpöä ja piiputkin nokeentuvat. Ja jos tulisijoja on, niin päivittäisellä lämmityksellä syntyy ihana tasainen lämpö. Se on asumismukavuuden a ja o.
    Meilläkin Ransu hyppää mielellään halkokoriin, samoin kuin maitokärryyn tai mihin tahansa hoksaamaansa taksiin ja tsemppaa mammaa hoitamaan vähän hauislihaskuntoa. Myös pyörän korissa Ransu matkustaa mielellään, mutta silloin uskallan vain taluttaa.

    VastaaPoista
  2. Saila: Vai kulkee siellä saaristossa kissataksi, sepäs vasta hyvää palvelua:) Ja kyytiä on tarjolla maitokärryissä ja tai fillarin korissa. Se mahtaa olla hieno näky! Voi hurja, kuvat semmoisesta tilanteesta olisivat kivoja. Sinun pitää värvätä sinne kesäksi joku kaveri vain valokuvaamaan sinua ja poikia. Mielellään semmoinen kaveri kenellä ei ole koiraa mukanaan:D

    VastaaPoista
  3. :-D Koiran kanssa syntyy Ransusta vain erittäin tuimailmeisiä kuvia! Mutta kieltämättä myös hyviä action-kuvia, jos kuvaaja on tarpeeksi nopea ikuistaakseen actionit.

    VastaaPoista
  4. :D Jaksaa, jaksaa :D Tämä kirvoitti tämän päivän parhaat naurut. Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Vanhempieni mökillä on kaksi tuollaista halonkantokoria. Kunhan korit eivät ole aivan täynnä, Cisun hupia on hypätä korin läpi, siis kahvan alta. Ja Toto on innokas takanlämmittäjä: sain viikonloppuna kuvia niin siitä, että Toto auttaa takan täyttämisessä puilla, kuin siitäkin, kun kissat taistelevat, kuka saa lojua takan lämmössä.

    Ja, sähkölämmitteisen talon asukkina sanon, että lämmitysasiat ovat tärkeitä ja että minua harmittaa, ettei meidän takka ole varaava (ainakaan vielä).

    VastaaPoista
  6. Hah! Hyvät kuvat ja tekstit!
    Aika hyvin kun hän haluaa koriin mennä sisällä ja ulkona!

    VastaaPoista
  7. Saila: Jäämme innolla odottelemaan mahdollisia tulevia kuvia...

    Mamma: No joo.. joku on joskus käynyt ohjatuilla aerobic-tunneilla ja kuunnellut tuota jaksaa-jaksaa mantraa. Phui!

    Jenni: Lämmittäminen on kuin onkin tärkeä asia, mutta siihen voi paneutua myös löysin rantein.

    Kirsti: Kiitos! Sijaiskodin Myrskystä on moneksi:)

    VastaaPoista
  8. Jep jep, lämmitysasiat ovat omakotitalossa sydämenasia. Hyvä että sijaiskodissa on sähkön lisäksi puulämmitys. Pelkän sähkön varassa systeemi on haavoittuvampi ja tulisi kalliiksi. Sain lapsuudenkodissani Kotkanpesässä hyvän perehdytyksen öljylämmitykseen ja sen säätämiseen. Faija on tässä todella tarkka ja jos mahdollista vielä tarkempi sauna/takkapuupinojen kokoamisessa. Oikea pinoamistekniikka kun varmistaa, että halot/klapit kuivuvat kunnolla. Talosta ja talon väestä pystyy päättelemään vaikka ja mitä ihan tsekkaamalla halkopinot (tämä siis vinkki isältäni):D.

    Reipas Myrsky ♥. Myrskyllä on tietenkin tassu ja joku toinenkin ruuminosa pelissä näissä polttopuuasioissa. Veikkaan että sekunti tai kaksi noiden vikojen kuvien ottamisen jälkeen Myrsky tempaisi puukopan koukkuhäntäänsä, ja marssi ryhdikkäästi puuvarastolle. Täytyyhän sitä sijaiskodin henkilökuntaa välillä tsempittää tyylikästä peräpeiliä näyttämällä :D

    Myrskyn tiikerinraidat näkyvät hienosti näissä puunkantokuvissa:D. Joulun jälkeisessä "pesäpallomailapostauksessa" huomasin Myrskyn hienot hännän raidat, jotka ovat _niin_ samanlaiset kuin eräällä toisella ruskeatiikerillä♥. Vaikkei ole tiikerin raitoihin katsominen tms, niin kannattaa Myrskyn ja kaikkien muidenkin ruskeatiikerien verrata omaa raidoitusta näihin Ylämaan tiikerin raitoihin.http://www.highlandtiger.com/science_wildcatID.asp

    VastaaPoista
  9. Otto Kulta: Öljylämmitys ja pannuhuone, siinäpä vasta pelottavan humisevia ja lämpimiä paikkoja. Isovanhemmillani oli mummilassa öljylämmitys, ja pannuhuone oli lämmin paikka. Mutta mitä kaikkea puupinot mahtavatkaan paljastaa? Onneksi kaikki eivät osaa tulkita niitä, tai ainakaan kaupunkilaiset:D

    Kylläpä olet Otto tarkkasilmäinen! Skotlannin villikissa, tähän täytyy perehtyä tarkemmin. Myrsky moggyssa on jotain samaa kuin siinä...

    VastaaPoista
  10. Totta on, että me kerrostaloasujat selviämme helpolla, kun en ole lämmityshuolia. Eikä lumitöitä. Ja huoltomiestä voi kutsua, kun vaikka wc-pytty alkaa lorista ym. ym. Kissa korissa, kissa kassissa, kissa pussissa on silti meilläkin tuttu näky. Kyllä nuo lämmityshommat silti meikäläistäkin kiinnostaa. Tällaiselle kaupunkilaiselle on perin jännittävää sytyttää tuli puuhellaan - ja yllätys se, kun se kaiken lisäksi vielä syttyy ja piippu vetää. Tuo puukorihan on juuri Myrskylle sopiva! Meillä on muuten melkein samanlainen lehtikorina.

    VastaaPoista
  11. Skottilainen villikissa on niin kiehtova! Jäin skottilaiseen (häntä:D)koukkuun jo pari vuotta sitten. Nyt joulun tienoilla löysin netistä nuo highland tiger -sivut. Tässä vielä klippi, jossa tutkija selostaa ja havainnollistaa kissantaljoilla vielä villikissan, hybridin ja ruskeatiikerimoggyn turkkien tunnusmerkit. Kauniita taljoja ja hienoja eläimiä, hiukka teki pahaa katsoa, mutta hienoa että taljat päätyivät tutkimuskäyttöön, eikä niitä siis ole tutkimuskäyttöön ammuttu (tämä kommentti amerikkalaisille lukijoille:). http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=32BOzVI-Aws

    Jep, öljylämmityksen hurina on nostalginen ja turvallinen; yhdistän sen välittömästi lapsuudenkodin ääniin. Pannuhuone on hieman pelottava, mutta niin kiehtova paikka!

    Jep, komppaan Paulaa kerrostaloasumisen vaivattomuudesta - tietenkin edellyttäen että huoltomies reagoi kutsuihin:D. Suomessa ylipäätään lämmitysasia otetaan vakavasti ja vuosituhansien/-satojen kokemus kylmässä ilmastossa asumisesta näkyy vielä. Toista on etelämpänä. Asuin aikoinaan siellä missä sypressit tuoksuu talvellakin, ja lämmityssysteemi oli se, ettei ollut lämmityssysteemiä. Talvet voivat kuitenkin olla pirunmoisen kylmiä, tuulisia ja luihin ja ytimeen menevän kosteita. Asiaa ei helpottanut se, että rakennus oli rakennettu 1400-luvulla, remontoitu 1600-luvulla ja hieman ehostettu 1980-luvulla. Kovana talvena tammikuussa lumi ja jää tukkivat ulko-ovet ja huoneessani oli +4 astetta lämmintä/kylmää. Muutenkaan lunta tai jäätä ei putsattu, vaan odotettiin rauhassa, että sää lämpenee! Ystäväni huoneessa oli ikkunanpokan alapuolella reikä, josta oli suora yhteys ulkoilmaan, testasin sen itse sormella ja lyijärillä. Paikkasimme reiän purukumilla:D :D

    VastaaPoista
  12. Paula: Uskaltaisin veikata että tuonkaltainen kori löytyy aika monesta suomalaisesta kodista. Tämä sijaiskodin kori on markkinoilta ostettu. Kori on kevyt, siinä on hyvä kantaa puita ja se on erittäin kestävää laatua. Ja se on paljon, paljon kauniimpi kuin muovista valmistetut kollegansa. Siis kuinka? Muovisia vai? -Kyllä, muovista on valmistettu samankaltaisia koreja puiden kantamiseen. Olen tavannut sellaisia.

    Otto Kulta: Katsoin tuon pätkän. Hieman pahaa teki minullakin, monta elotonta (niin tutunnäköistä) taljaa vierekkäin:( Erot tulivat kuitenkin havainnollisesti selvitetyiksi.

    Onneksi Suomessa osataan tämä lämmitys ja eristys. Ja osataan tehdä ne lumityöt, niin ettei mene lentoliikenne pienestä lumituiskusta sekaisin. Ja kalustoa lumitöiden tekemiseen löytyy, niin isoa kuin pientäkin.

    Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että kyllä suomipoika/tyttö pärjää maailmalla jos kylmyys yllättää:D

    VastaaPoista
  13. Jep, kyllä me pärjätään kylmässä ja lumessa. Tosin paikalliset ja ystäväni pitivät asennettani ja lumenpoistoyrityksiäni lähinnä huvittavina ja ihan turhana hosumisena, kun sulaa se lumi kumminkin. Ja sulihan se,ja lopulta opin luottamaan että maaliskuussa jo manteli- ja aprikoosipuut kukkivat. Edelleen kyllä naurattaa asuntomme kipsistä ja maalista rakennettu ulkoseinä - ristivetotyyppinen tuuletus toimi hienosti eikä talovanhuksessa ollut merkkiäkään homeesta.

    VastaaPoista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!