maanantai 9. tammikuuta 2012

Lumijälkilaskenta

Isojen kissojen lumijälkilaskenta Etelä-Savossa sunnuntainta 8.1.2012

Koko Etelä-Savon riistanhoitopiirin alueella laskettiin vapaaehtoisten metsästäjien toimesta ilvesten jälkiä. 
Laskennassa selvitettiin ilvespentueiden lukumäärä sekä kirjattiin kartoille kaikki suurpetojen jäljet jotka ylittivät laskentareitistön. Meidän riistanhoitoyhdistyksen alueelta tehtiin havainnot kahdeksasta yksittäisistä ilveksen jäljestä, sekä yhdestä pentueesta. Kaupanpäälle löytyivät yhdet suden jäljet.

Sijaiskodin pihallakin tehtiin jälkihavaintoja. Jäljet löytyivät ulkorappusilta.


Havainto tehty ja kuvattu aamuhämärissä.

Minkä eläimen jäljet mahtavat olla kysymyksessä? Suurpeto se ei missään tapauksessa ole, sillä jäljet ovat kovin pienet. Vai voisiko kyseessä sittenkin olla ilveksen pentu?
Ei, se ei voi olla mahdollista. Pennut eivät kulje itsekseen, vaan ne astuvat emonsa jälkiä pitkin. Pentueiden jälkien selvittäminen onkin tämän vuoksi hankalaa. Pennut saattavat kulkea emon jäljillä useita satoja metrejä. Ja sitäpaitsi, mitäpä ilveksen pentu sijaiskodin rappusilla istuisi!

Voisiko kyseessä olla kurre? Ei, sillä jäljet ovat liian suuret oravan jäljiksi.
Onko jäljet sitten jättänyt pieni pupu? Vaikuttaa aivan siltä että siinä olisi pitkien takakoipien jäljet. Voisiko se olla pitkäkorva mikä on hetken levähtänyt rappusilla? Vahvasti epäilen. Rusakot ovat melkoisen säikkyjä (ja hölmöjäkin) vaikka ne pihalle tulevatkin. Ja kuten tiedetään, Myrskyhän on pupuntappaja, joten tuskin jänöt rappusille uskaltautuvat. Koirakaan se ei ole, sillä vapaana juoksevilla koirilla ei ole mitään asiaa sijaiskodin pihaan.

Koska näin mahdolliset vaihtoehdot on suljettu pois, niin jäljelle ei jää mikään muu eläin kuin kissa.


Kuvassa kissan etutassu, kynnet esillä.

Myrsky istui aamulla tovin rappusilla ennenkuin uskaltautui pihalle. Takatassut sulattivat kissan alta hieman lunta, siksi tämänkaltaiset jäljet.


Myös takatassuissa kissalla on kynnet, takatassu kuvassa keskellä.

Lukijoille pitää kertoa, että Myrsky ulkoilee talvisinkin. Ainakin tähän mennessä se on nauttinut ulkoilmasta pakkasesta ja pienestä lumesta huolimatta. Sopivasti annosteltuna.

7 kommenttia:

 1. Ilvesten määrä lienee kasvussa Etelä-Suomessa?

  Jokasään Myrsky:D - kyllä noilla tassuilla uskaltaa ulkoilla ja hoitaa vartiointihommat talvellakin. Bonuksena tulee upeasti talviulolta ja pakkaselta tuoksuva turkki, jota on ihan luksusta nuuhkuttaa.

  VastaaPoista
 2. Otto Kulta: Siltä se taitaa näyttää, mitään tilastofaktaa en tähän kuitenkaan löytänyt, joten näin lienee(?) Yksi ilveksen kaatolupa on meidän alueelle myönnetty, sama juttu viime vuonna. Ilves on kyllä uskomattoman hieno eläin. Suurpedot.fi sivustolta löysin ilveksen upeutta kuvaavailevan lauseen: "Keskiajalla uskottiin, ettei ollut niin suurta harmia etteikö ilveksen kaunis turkki olisi sitä mielipahaa korvannut."

  Myrsky on niin sopeutuvainen, se on ihana asia. Ja aivan totta tuo tuoksuva turkkikin, sitä nuuhkuttelen ilolla:D

  VastaaPoista
 3. Ilvekset♥ ovat mahtikissoja!!!

  Nyt täytyy tunnustaa yksi nolo 70-luvun lapsuuteen liittyvä juttu. Siis meillä oli karvahattuja (ei vain meillä vaan aivan kaikilla vielä 60- ja 70-luvuilla) supikoiraa, kettua, hyljettä, sutta (?) ja ilvestä :( Muistan vielä miltä ilveshattu tuntui ja tuoksui talvipakkasessa ja se ikuinen karvahattuhiki otsalla:D Sen silkkisempää turkkia en ole koskettanut paitsi vuosia myöhemmin...meidän Otolla oli ilveksen vertainen siloturkki. Voi kamalaa!

  VastaaPoista
 4. Parempi on pienen vahdin välillä ottaa torkut! Kun on tehokas, voi tontin tilan päätellä ihan muutamassa sekunnissa ;)

  VastaaPoista
 5. Tänään tuli tieto että Etelä-Savon riistanhoitopiirin alueelta löydettiin, todennettiin ja motitettiin 48 poikuetta. Arvio oli 55-57 poikuetta, arviosta siis jäätiin hieman. Tosin kaikki poikueet eivät välttämättä juuri silloin liikkuneet ja ne jäivät havaitsematta.

  Otto Kulta: Älä suotta häpeä! Siihen ei ole mitään syytä, sillä olihan kyseessä sentään ilves... Lynx kamera löytyy osoitteesta: http://www.panoraama.com/live/ilves/

  Mamma: Näin on. Kukaan ei jaksa vahtia 24/7!

  VastaaPoista
 6. Kiitos lynx-vinkistä! Tsekkasin kameran kuva kuvalta. Wau, suojassa lepäilee 1-2 ilvestä, iltapäpäivätorkuilla ollaan hyvin kissamaisesti, ja välillä patsastellaan silmät ummessa. Parissa kuvasssa harakat uskaltautuvat räksyttämään lähi/pakoetäisyydelle välinpitämättömän oloisesta (tai sitä teeskentelevästä) ilveksestä. Todella kauniinkomeita kissoja. Ja monella tapaa ottomaisia, ehkä vain hieman villimpiä:D

  VastaaPoista
 7. Otto Kulta: Harmi vain että pohjoisessa on niin hämärää etteivät ilvekset oikein erotu. Paitsi sen muutaman tunnin ajan päivällä, jos sattuvat kameran edessä olemaan.

  VastaaPoista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!