maanantai 24. syyskuuta 2012

Taito se on tämäkin

Sekä tunnustus

Kissat ovat moniosaajia. Ne ovat taitavia metsästäjiä, se on täällä sijaiskodissa päästy monet kerrat todistamaan. Ne osaavat myös saaliin siirtämisen kotitontille. Se käy kätevästi omin hampain. Toista se on ihmisillä. Hirvi kun kaadetaan, tarvitaan siihen usempi ihminen tuomaan se pois metsästä. Meidän porukkamme käyttää vetolevyä. Hirvi sidotaan kiinni levyyn, ja miehet vetävät levyä perässään, joskus useita satoja metrejä. On hirviä haettu metsästä traktorillakin. Keinot ovat monet. Kaatuneesta hirvestä tehdään ilmoitus metsästysradiopuhelimella. VHF-puhelimen ja sen käyttöä varten tarvitaan hallussapitolupa. Ja luvasta peritään maksua. (Nii-iin. Tv-lupamaksu ilmeisesti häviää, mutta radiolupa säilyy! Oman lupani maksoin tänään, se oli reilut parikymmentä euroa.)

Oli päivä taikka yö, saalis tuodaan näytille kotiin. Myrskyllä on öisin melkoinen urakka saaliin tuomisessa kotiin. Henkilökunta nukkuu. Kissan on kiivettävä rakennustelineitä pitkin katonrajaan, laskeuduttava alakertaan saalis suussaan ja kenties tönäistävä pari ovea auki tassuillaan. Pimeässä. Saalis koko ajan suussa. Ja sitten on vielä se tiedottaminen. Kuinka kissa ilmoittaa saaliistaan?Kissa pystyy ääntelemään saalis suussaan. Moukuminen on äänekästä, sillä on onhan tiedotettava asia tärkeä. Niin kovaääninen kissa on että se saa henkilökunnan hereille. Tämä on tapahtunut monesti. Ja viimeksi tänä aamuna viiden jälkeen. Ylös oli noustava, ja toivottava että saalis olisi hengetön. Onneksi näin oli tänään. Hetken aikaa hiirulainen tosin veti selällään henkeä. Kissa sai kehunsa ja vasta sen jälkeen se pisteli hiiren poskeensa.

Blogikin sai kehut, tai ainakin tunnustuksen jo jokunen aika sitten.


Tämän saimme Mayolta. Paljon kiitoksia!

Translation: Look What I Got!

20 kommenttia:

 1. Niin, teepä sitten sama sen hirven kanssa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanhan sitä vahvoja, mutta ei sentään noin vahvoja:D Ihan tekemätön paikka!

   Poista
 2. Hyvä Myrsky! Hahaa, naurattaa tuo Mamma N:n kommentti, mitäpä jos viskaisisit hirven olalle ja menisit sen kanssa kotiin katonrajan kautta.
  Meillä käytettiin tuota levyllävetotekniikkaa, kun naapuri halusi siirtää pienen maitolaiturinsa tontin toiselta reunalta toiselle, hvyin sujui vaikka olisi ollut helpompaa jos esine olisi ollut makaava hirvenruho eikä alaspäin kapeneva maitolaituri.
  Kyllä kissan äänestä kuulee, kun kyseessä on saalintuonti eikä tavallinen sisääntulo- (ovi auki!-) ilmoitus.
  Onnea tunnustuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila.
   Levyllä saa siirrettyä taakkoja aika hyvin. Riippuu tietysti alustasta, onko paljon kantoja tai ojia ylitettävänä.
   Ja kyllä sen todellakin kissan äänestä ja sen voimakkuudesta erottaa onko mukana saalista vai ei. Myrsky on melko kovaääninen kaveri jos on tärkeää asiaa. (Ja kissasta on tullut melkoinen komentelija.)

   Poista
 3. Meillä on ihan samat kuviot. Mitä suurempi saalis, sitä kovemmalla volyymillä ilmoitetaan jahdin onnistumisesta. Nyt on vähän vaikeampaa kun kissan kulkuväylät on suljettu talveksi. Pitää huudella kuistilla ja koputtaa oveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hurja, teillä tuli jo syys. Sijaiskodissa vielä sinnitellään... Aamulla lämpötila saattaa sisällä tosin olla 17 astetta, mutta kuumavesipullo vuoteessa lämmittää.

   Poista
 4. Kova hiirenpyytäjä! :DD

  VastaaPoista
 5. Täällä kaupungin kupeessa ei hirviä tarvitse vedellä metsästä, tulevat tontille ihan omin jaloin.Piru vie! Saisi ne joku ampua mutteivät saa lupaa näin asutuksen keskellä. Pelle kyllä tuo saaliinsa näytille ja ilmoitta asiasta. Kehut saa ja maitoa ruokaryypyksi. Onneksi meillä on tapana nukkua sisällä, sekä karvaisten että ihmisten. Mutta aamulla tulee kyllä kehotus nousta ja laitaa muonaa kuppiin ja avata ovi jotta pääsee metsämies jahtiin. Meiltä loppui jo hiiret omalta tontilta joten naapurista ne haetaan.Hiedän ilokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pelle. Tuo kaato/ruokaryyppy onkin hieno tapa juhlistaa saaliin kellistämistä. Ja se hiirenmetsästys onkin varsin tärkeää työtä!

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Myrsky on varsin määrätietoinen ja suunnitelmallinen. Hauskaa, ettei saalista voi syödä, ennen kuin emännän kehut on saatu. Ei se riista varmaan maistuisi läheskään yhtä hyvältä ilman kehuja. Toista se on sisäkissojen, kun pitää tyytyä leikkihiiriin ja muihin korvikkeisiin. Ruskakin maukui merkitsevällä ja vaativalla äänellä viedessään leikkihiirulaisia pennuilleen. Ja pennut saalistivat, yksi niistä kantoi leikkihiiriä suussaan kovaäänisesti muristen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee meillä. Bonuksena vielä otan kuvat saaliista! Ymmärtääkö kissa sen, se on toinen juttu se.

   Minä muistankin yhden videon missä leikkihiiren kanssa temuttiin. Geeniperimässä se saalistuvietti taitaa olla, olipa sitten kyseessä vaikka kuinka mones sisäkissasukupolvi meneillään.

   Poista
 8. Aikalailla kyllä ihailtavaa toi Myrskyn saalis määrä. Tiedä vielä josko se jonain päivänä saa sen hirvenkin teidän puolesta, vaikka epätodennäköistä se onkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky on ihan mielettömän kova saalistaja. Tosin se hirvien kaataminen kissan toimesta voi olla melko epätodennäköistä!

   Poista
 9. Aijai, Myrsky puhuu ruoka suussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotain on jäänyt puolitiehen kissan koulutuksessa:D Pääasia kuitenkin on että kissa on sisäsiisti.

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!