tiistai 18. syyskuuta 2012

Iso kissa

Joku aika sitten annoin Myrskylle sisäloishäädön. Tuoteselosteessa luki: Isoille kissoille, 5-8 kg painaville. En oikein tiennyt mitä asiasta ajatella. ISO KISSA? Olen pitänyt Myrskyä keskikokoisena kissana. Iso se ei missään nimessä ole, tassutkaan sillä eivät ole kovin kookkaat. Joulukuussa ELL-käynnin yhteydessä virallisella kissavaakalla punnitustulos oli 4 kiloa 800 grammaa.

Aina silloin tällöin tulee kissa punnittua. Sijaiskodin vaaka ilmoittaa kissan painoksi viisi kiloa. Kesällä se meni jopa yli viiden kilon... Tämän jälkeen alkoi kissalle tarjottujen aterioiden tarkkailu.


Ongelmana on se että itsesaalistetun riistan lisäksi syödään kaikki ruoka mikä tarjolle laitetaan. Ja enemmänkin maistuisi, mutta henkilökunta on tiukkana. Kaikkia saaliita ei välttämättä tuoda näytille. Ne nautitaan ulkona. Viime lauantaina ulkorappusten vierestä löytyi kuollut lintu, mutta se katosi sillä aikaa kun henkilökunta kävi hakemassa kameran sisätiloista. Söikö kissa sen? Todennäköisesti.

Vai onko tässä vielä ongelmaa? Mistä sen tietää onko kissa sopivan painoinen? Välillä se näyttää niin pulskalta niin pulskalta että, ja toisinaan taas niin pieneltä ja hoikalta. Vaikeita nämä painonhallinta-asiat. Niin ihmiselle kuin eläimillekin.

Translation: The Big(?), the Bold and the Beautiful.

16 kommenttia:

 1. Jaahas, täällä piahtaroidaan painon ympärillä. :D

  Paljonko on paljon? Vaikee sanoo, mut onks 5 kiloo liikaa? Vai ihan sopivasti? Vai, vai... niiku kissalle. Komeelle kissalle.

  Meijän miälesti oot kyl just sopivissa mitoissa. Ei kai sitä jaksa mettästää, jos on liian kevyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijaismamma se on välillä ihan neuroottinen noiden painoasioiden kanssa! Se on sitten rasittavaa...
   Mä olen mielestäninjust sopivan painoinen kolli.

   Poista
 2. Kissan painoa on todella vaikea arvioida. Meidän siiamilaisreppana sai aikoinaan ell:ltä laihdutusmääräyksen ja me ei edes oltu tajuttu että kissa on lihava. Nyt kun katsoo kuvista, niin olipas tosiaan liikapainoa rutkasti. Itämaisilla pitää luut tuntua ja vähän näkyä... Kaipa se vattan pullistuma on mikä määrää? 5 kg tuntuu vielä ihan kohtuudelta, mun mielestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maha ei Myrskyllä pullota, se vain hieman roikkuu... Minunkin mielestäni 5 kg on ihan ok, varaa tosin olisi hieman tippuuttaakin. Mutta tarviiko sitä? Kunhan painoa ei tulisi lisää. Tämä on niin vaikeata!

   Poista
 3. Kun kissan kylkiluut tuntuvat kevyesti silittämällä, on kissa sopivan painoinen. Mikäli kylkiluita saa etsimällä etsiä, on laihdutus ehkä paikallaan. Kissa on käsittääkseni terveemmillään silloin, kun se on normaalipainon ja alipainon rajamailla. Näin olen ainakin antanut itseni ymmärtää :)

  Pirkon mainitsemasta viidestä kilosta: se on sopiva kissalle, jolle se on sopiva. Tarkoittaen sitä, että vaikka viisi kiloa voi tuntua sopivalta kilomäärältä, on se liikaa esimerkiksi sellaiselle kissalle, jonka normaalipaino on alle kolme kiloa. Toisille taas viisi kiloa on aivan liian vähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiralta on helpompi huomata ne kylkiluut, ainakin minun mielestäni. Kun Myrsky muutti tänne, oli lähipiiri kauhuissaan: "Voi kuinka laiha se on!" Hoikka poika se olikin, lonkkaluut tuntuivat selästä silitettäessä. Se oli silloin ehkä liian laiha. Sillä oli silloin matoja. Ihan aikuisten oikeesti:/

   Poista
 4. Kokemukseni mukaan kissat voivat olla melko eri kokoisia. Nero taitaa painaa kuusi kiloa, eläinlääkäri sanoi, että hän sopivan kokoinen. Koetteli juuri noita Elinan mainitsemia kylkiluita. Ainakin on pysytellyt samoissa mitoissa monta vuotta. Ulkona syöminen aiheuttaa loisongelmia ja olen huomannut, että kissa jotenkin paisuu ja syö enemmän kun loishäädön aika on lähellä. Loishäädön jälkeen ruokahalu tasaantuu. Kai ne loiset vaativat osan ravinnosta ja aiheuttavat kissalle näläntunnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä kissalla oli tosi paha mato-ongelma (hyi yökötys), ja siitä näki kuinka sen maha oli välillä ihan pullollaan. Eikä sillä ollut kauhean hyvä olla. Onneksi asia saatiin hoidettua kuntoon. Kyllä ne loiset ottavat osansa ravinnosta, minäkin luulen niin.

   Täytyy siis tunnustella ne kissan kyljet.

   Poista
 5. Minusta Myrsky näyttää erittäin sopusuhtaiselta kotikissalta. Meillä on kaikki pojat olleet yli kuusi kiloa, Musti suunnilleen tasan kuusi, Viljo painoi jo kaksivuotiaana yli 6 kiloa ja Ransu tulee hyvää vauhtia Viljon perässä - viimeksi punnittiin keväällä, voi olla että nyt on jo mennyt kuusi rikki. (Ransu täyttää ensi kuussa neljä, norjalaiset kasvavat hitaasti).
  Minusta omat kissani ovat täysin normaaleja, mutta koska kuulen jatkuvasti miten kookkaita ne ovat, niin kai minulla sitten on isot kissapojat.
  Vatsa alkaa vähän roikkua yhdellä jos toisellakin keski-iässä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Oli oikein lohdullista lukea kommenttiasi! Kyllä se vatsa alkaa roikkumaan, niin koirilla, kissoilla kuin ihmisilläkin. Sitä vastaan voi tietysti taistella. Ainakin me ihmiset. Mutta tarvitseeko lemmikkien? Tärkeintä on kuitenkin se terveys. Täällä meidän kujalla asustaa eräs vanha kissarouva, ikää sillä on jo neljätoista vuotta. Rouvan tassu nousee kuin nuorella tytöllä, eikä sitä haittaa vaikka vatsanahka roikkuu ja heiluu edestakaisin samaan tahtiin askelten kanssa!

   Poista
 6. Minustakin Myrsky näyttää kaikin puolin sopivalta ja sutjakkaalta kollipojalta.
  Koko on myös katsojan silmässä. Kun meidän Ruska sai pennut, se muuttui jättiläiskissaksi. Siis kun pennut oli niin pieniä, niiden emo paisui silmissäni jättiläiseksi. Vieläkin pidän Ruskaa ihan jättiläisenä eikä se ole silmissäni palautunut normaaliin mittakaavaan, vaikka painoi viimeisessä punnituksessa vain 3,8. Sillä lienee muutama sata grammaa ylimääräistä tiineyden ja imetyksen jäljiltä, ja sen vatsanahka roikkuu silmin nähden.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Paula kauniista sanoistasi:) Tottahan se on että koko on katsojan silmässä, samoin kuin se kauneus.

  VastaaPoista
 8. Meillä asustaa kaksi 5 kiloista jöllikkää ja se toinen on ainakin ihan sopusuhtainen, se poika :)

  Myrsky näyttää tämänkin silmään oikein sopusuhtaiselta ja ainahan se paino on kesän riemujen jälkeen vähän yläkanttiin niin ihmisillä kuin saalistavilla kissoillakin, ehkä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru sinullekin kommentistasi. Tilanne ei siis ole lohduton. Ja useastihan puhutaan niistä kertyneistä kesäkiloista. Jossain välissä niitä pitäisi (ehkä) karistaakin, mutta talven tullen kissat yleensä viihtyvät enemmän sisätiloissa ja näin ollen laiskistuvat ja pulskistuvat. Näin ainakin meillä.

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!