perjantai 14. syyskuuta 2012

Normaalimaailma ja se toinen

"Tummanharmaa kissa livahti jonnekin jalkojeni juuressa. Kissoilla ei ole erikseen normaalimaailmaa ja hämärämaailmaa, vaan ne elävät samanaikaisesti kaikilla todellisuuden tasoilla." (Lukjanenko, Sergei. Yöpartio. 2012)


Kuulostaako ihan yliluonnolliselta (huuhaalta)? No sitä kirja olikin. Tetralogian ensimmäinen osa oli melkoinen sekoitus vampyyritarinaa, fantasiaa ja kauhua. Kirja on Venäjällä kulttuurikirjan maineessa. Harvemmin luen mitään nykyvenäläistä, tosin olen kaikki Alexandra Marininat lukenut ja ne ovat niin kovin no, venäläisiä. (Eli pitkäveteisiä.) Kirjan alku oli oikein lupaava, mutta sitten turruin. Tuli liikaa näitä taikureita, noitia ja vampyyreitä. Oli joukkoon eksynyt yksi tiikerinpentukin(!) Kissoista oli teoksessa useita mainintoja, tässä niistä yksi. Näitä saatan myöhemmin kertoa lisää. Olivat mielestäni aika herkullisia. Tosin, useasti sitä itsekseen hymyilee ja hykertelee kun kirjassa tulee eteen hyvä kohta. Kun sen irrottaa kokonaisuudesta, lukee sen ääneen, niin siitä saattaa olennainen jäädä pois. Eikä se ole enää niin hauska.

Mutta hei, jollain tapaahan tuo lainaus lienee totta? Ainakin kovin salamyhkäisiä kissat ovat. Useasti ne ovat ajatuksiinsa vaipuneita ja tuijottelevat kaukaisuuteen. Eikä niistä aina ota selvää mitä ne ajattelevat, mitä ne kenties näkevät, saatikka sitten mitä ne juuri sillä hetkellä haluavat.

Translation: The Mystery of Cats.

4 kommenttia:

 1. Täysin uskottava ajatus. Ja toimii hyvin myös kontekstista irrallaan ;)
  Mahtava peilikuva Myrskystä, meni hetki ennenkuin oivalsin. Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan sitä tosin käyttää muutakin ilmaisua kuin normaalimaailma ja hämärämaailma. Mutta näitä käytti kirjailija.

   Viikonloppuja teillekin!

   Poista
 2. Myrskyn ja saaliin kaksi todellisuutta? Ainakin hämäränäkö ja pimeänäkökin kissoilla on, niiden todellisuudet ovat arvoitus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja uskomattoman hyvä näkökyky kissoilla onkin! Ulko-oven yläpuolella olevan valon jätän yöksi palamaan, ihan kissan vuoksi. Vaikka eihän sitä edes tarvitaisi...

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!