lauantai 16. heinäkuuta 2011

Savage Garden

Kissa lähti kuin lähtikin avuksi laittamaan punatähkän mukuloita maahan. Vai onko se mukula edes oikea sana? Onko sipuli parempi valinta? Oli miten oli, tämä kyllä kertoo paljon meikäläisen viherpeukosta. Tai siis sen ettei sitä juuri ole. Pihakin on melkolailla villiintynyt. Paljon vanhoja omenapuita, mitään ei ole siellä juuri tehty. Pari siirto-istutusta jollekin monivuotiselle kasville. Ja nekään eivät sitten seuraavana keväänä nousseet. Joka kevät haaveilen narsisseista, nehän puskevat ensimmäisenä esiin. Tapahtui sitten eräänä syksynä että pussillinen sipuleita ostettiin ja maahan piharakennuksen seinustalle laitettiin. Että sieltä ne sitten kevätauringon lämmittäessä nousevat. No, ei noussut ensimmäistäkään. Oikein päin ne maahan laitettiin, mutta menivätkö liian syvälle, vai olivatko vanhoja kuivuneita? God only knows.
Ja auringonkukkien kasvatuskin on ollut haastavaa, ellei mahdotonta. Ihmettelin mitä on tapahtunut kun maa on myllätty ja siemenet kadonneet. Uutta maahan vain. Kunnes selvisi syyllinen. Orava multaisine suunympäristöinen kuoputtaa tyytyväisenä kukkapenkkiä. Eräänä keväänä siemeniä tuli varjeltua vanhoilla ikkunalaseilla ja kaikenmaailman läpinäkyvillä muoveilla. Into karisi sitten kesän mittaan kun tulosta ei juuri tullut. Eli keväisin iskee pieni halu jotain vähän laittaa, mutta lopulta se on kesä edetessä "jos nyt ruohon leikkaisi."
Myrskyllä on siis iloisesti villiintynyt pihapiiri missä pyöriä.
Ei mulla roskia pihalla ole. Muovipussissa sipulit(?) tulivat. Ja puuha vielä kesken.
Iloisesti ruoho rehottaa, voisi varmaan laittaa nurin nuo kielon lehdetkin. Ehkä näyttäisi siistimmältä. En mä tiedä. Ei pidä suotta stressiä ottaa. Ja kaikkea viivottimen kanssa suunnitella.
Tuli niin paljon kivoja kuvia, etten osannut päättää mitä laittaa mitä jättää
Tätini sanoi että istutusväli voisi olla 20cm. Googlettaminen tuotti tuloksen 10cm enemmän. Kun oikeasti olisin halunnut tietää miten syvälle ne laitetaan(!) No, laitoin ne sitten -johonkin syvyyteen. Naapurista sain parisen vuotta sitten jotain murikoita, mitkä ilmeisesti laitoin liian lähekkäin. Nyt kukkapenkki tursuilee ja ratkeilee liitoksistaan. Asialle voisi ilmeisesti tehdä jotain. Kuuluuko termi jakaminen tähän puutarhanhoitoon? Hitsi kun en tiedä näistä jutuista, ja paljastan näin tietämättömyyteni puutarhanhoidosta. Ei sen väliä, itsetuntoni kyllä kestää sen.
Nyt istutuksille tuli ainakin riittävästi välimatkaa. Yhden jopa kaivoin toisesta paikasta ylös, kun kissa vaihtoi lepopaikkaa ja totesin että tuohon voisi yhden iskeä.

Tuohon missä kissa makoilee, laitoin yhden.
Onneksi on nyt kuvamateriaalia mistä voi sitten ensi keväänä katsoa nousiko mitään. Kolmeen eri kohteeseen niitä laitoin, sillä niitä oli aika paljon. Vai hei, onko se niin että sipuleita istutetaan vain keväisin ja syksyisin? Aurinkoiselle paikalle yritin kyllä niitä laittaa jotta ehtivät kukkimaan. Kylläpä olen tietämätön. Sen kuitenkin tiedän mihin kohtaan pihalla aurinko paistaa. Täytyy vaan ristiä sormet ja toivoa että jotain nousee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!