perjantai 15. maaliskuuta 2013

Uusi matto

Eli sisustusta huonolla menestyksellä

Olen pitkään haaveillut uudesta matosta kuistin käytävälle. Siellä olevasta ruskeasta käytävämatosta en ole ikinä pitänyt. Viime vuonna Myrsky toi ahkeasti saalistamiaan eläimiä sisälle ja kissa pisteli ne useasti poskeensa maton päällä. Veritahroja ja suolenpätkiä, you know. Kuva ja eräs tarina matosta löytyy täältä.

Viikko sitten iskin silmäni hyväntekeväisyyskirpparilla (kalliit riistohinnat) erääseen mattoon. Kuvankin siitä otin. Pohdin asiaa viikonlopun ylitse, juuri näiden ei-niin-halpojen hintojen vuoksi. Maanantaina Sailan postaus "Kannatti ostaa talo niin sai kukkapylväitä" sai minut liikkeelle. Postauksen viimeisessä kuvassa näkyy ihana marokkolainen villamatto! Kyllä minäkin uskallan hieman poikkeavan maton lattialle laittaa jos kerran muutkin. Joten tiistaina kävin ostamassa maton itselleni, tosin sitä ennen olin kuin tulisilla hiilillä: Onkohan matto vielä siellä? Se oli, oi onnea!

Saila suoritti matolleen lumipesun, ja kysyinkin kommenttiosiossa kuinka se lumipesu tehdään? Ystävällisesti Saila kertoi: "Heh, lumipesu à la Saila tarkoittaa maton ravistelua, nakkaamista hangen päälle, sitten sen päällä tasajaloin hyppimistä koko maton alalta. Sitten matto ravistellaan, käännetään toisin päin ja hyppiminen toistetaan. Lopuksi ravistellaan vielä kerran ja matto jätetään hankeen niin pitkäksi aikaa kuin on tarvis, esim. tapetoinnin vuoksi ;-)"Kotiin mentyäni heitin maton hangelle mutta ajattelin oikaista tuon lumipesun kanssa. Tuumin että riittänee jos jätän maton ulos pakkaseen tuulettumaan kuistin kaiteelle. Kuolevat pölypunkitkin kovassa yöpakkasessa. Matto nautti raittiista pakkasilmasta ja lumipyrystä kuistin kaiteella pari vuorokautta, torstaina nostin sen sisälle. Kissa tuli katsomaan sitä. Ja haistelemaan sitä.

Mitä? Mikä hai-see? Me molemmat haistoimme sen. Joku oli käynyt merkkaamassa sen! Ei voi olla totta. Pitkän aikaa hankintatoiveissani ollut matto, ja nyt se haisi kissanpissalle. Joku ryökäle oli ehtinyt iskemään ennenkuin matto oli ehtinyt edes ehtinyt lattialle. Sen olisin sietänyt ja anteeksi antanut jos Myrsky olisi syönyt sen päällä hiiren ja liannut sen. Hieman sillä asenteella maton ostinkin: "Saa Myrsky sitten hinata niitä jyrsijöitä sisälle ja levittää veret matolle..."

Maton pesuohjeena oli ainoastaan kuivapesu. Anna mun kaikki kestää. Koin suoranaista raivoa asian suhteen. Miksi näin piti käydä? Googlasin hädissäni vinkkejä kissanpissan hajun poistamiseksi. Rajoittava tekijä oli se kuivapesu. Tylysti otin keittiöpuhdistajaa sisältävän suihkepullon ja suihkuttelin sitä mattoon. Seuraavaksi keksin paremman aseen: Sitruksen tuoksuinen wc-puhdistaja mikä sisältää hajunsyöjää. Sitä ruiskuttelin vähän väliä illalla matolle, siihen hajukohtaan. Ja haistatin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle pitkät: Söin kaksi croissanttia.

Kissanpissan haju ehkä lieveni jo illalla. Aamulla sitä ei ehkä enää haistanut. Ainakin raivoni oli aamulla jo hieman laantunut. Puoliltapäivin kykenin jo nauramaan asialle.

Ehkä tästä vielä maton saamme.

Translation: OMGWTFBBQ!!1!!1

Ps. Tuutusen basaariin kiitokset oivasta sanonnasta.
42 kommenttia:

 1. Sorry, mutta tämä oli niin hulvaton juttu, että oli pakko nauraa. Ja kyllä varmaan Myrskykin on ihan suunniltaan - vieraan kissan hajut teillä kotona. No way! Oletko kokeillut ruokasoodaa?
  Toivottavasti saat matostasi vielä kelpoisen.
  Mukavaa viikonloppua sinne kaikille - ja eritoten Myrskylle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nauraa:D Ja täytyykin, kun ei oikein muutakaan voi! Ruokasoodaan en on vielä turvautunut, ilmeisesti sitä laitetaan kuivaan hajukohtaan ja imuroidaan/harjataan pois. Löytyyköhän sijaiskodin kaapista...?

   Poista
  2. Just siihen laitetaan ja annetaan olla ainakin vuorokausi, mieluusti kaksikin ennenkuin imuroidaan pois.

   Poista
  3. Ihmisen nenään ei haise, sunnuntaina kissa mattoa hieman karsasti. Kyllästin hajukohdan soodalla. Katsotaan.

   Poista
 2. Wc-puhdistaja on kyllä sellainen myrkky, että Myrsky-kisun ei kannata mattoa nuolla / syödä ruokiaan siinä :/ Sitä turvallisempi vaihtoehto olisi varmaan esimerkiksi Pissi Pois: http://www.mustijamirri.fi/tuote/pissi-pois-tiiviste/002719/ Jos siis jotain nestemäistä siihen käyttää :)

  Ruokasoodakäsittely on myös yksi hyvä keino, samaten muutamat kuivapesuaineet joita markkinoilla on. Meillä on viime vuosina ollut jotakin sellaista vaahtoavaa kuivapesuainetta ja sillä on ihme kyllä saatu pois vaikka minkälaista tahraa ja hajua pois!

  Ja ihan uskomatonta röyhkeyttä; heti kun selkänsä kääntää niin joku on tunkemassa toisten reviireille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on röyhkeyden huippu - ja ehkä tyhmyydenkin? Ei tosin heti tullut mieleeni että joku käy sen merkkaamassa!
   Pissi pois -tuotetta jossain ehdotettiinkin, mutta myyntipaikkaa sille en löytänyt.

   Poista
 3. Ja hei! Tämähän on tarkoitettu juuri tällaisille tapauksille: http://www.mustijamirri.fi/tuote/simple-solution-stain--odour-remover--fresh-linen-500-ml/027102/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Onneksi kyseessä on vain yksi maton kulma, ja sen saan kätkettyä kenkäkaapin alle niin ei tarvitse pelätä myrkkyjä!)
   Puhtaan pyykin tuoksuinen, voi kiitos tästä vinkistä Elina♥ Onneksi paikkakunnalta löytyy M&M.

   Poista
 4. Voi ei - uskomatonta, että heti joku Myrskyn reviirille tunkeutunut kissa bongasi maton ja suihkautti siihen!

  Mutta hyvä, jos haju saatiin pois.

  Tuollaisen koettelemuksen jälkeen on kroissantit ansainnut! :)

  Kaunis matto! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän sitä jollain itseään lohduttaa, niin kiehahdin asiasta:D

   Poista
 5. No, olipa koettelemus.

  Meillä syylisiä voi ettiä lähipiiristä eli meil ei oo mattoja ku me ollaan ne kus... merkattu.

  Nätti matto, kelpais meillekin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos. Sijaismamma tykästyi mattoon ihan gaumeasti. Ja joku muukin siihen tykästyi:/
   Mutta pojat, ei se koiranpissa voi haista niin pahalle kuin kollin merkkaukset. Sanokaa näin teidän äipälle ja alkakaa vaatimaan niitä mattoja lattialle.

   Poista
 6. Voi Myrsky-parka! Varmaan ensimmäiseksi ajatteli, että kuka perhana tänne on muuttanut! Sisälle! Ja merkannut mun reviirinkin vielä!!
  Toivottavasti Myrsky on toipunut järkytyksestä! .....sinusta niin väliä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä oli ihan järkkyä! Meistä molemmista.

   Poista
 7. Oikein kaunis matto, sointuu hyvin sukkiisikin:) Himputin vieras katti, että tuon tempun teki:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minni. Saa nähdä uskaltaako sitä ikinä laittaa lattialle:(

   Poista
 8. Nyt oli sen verran jännittävä tarina, että me ollaan ensin tässä ihan raivoissaan ja ihmeissään vieraiden kattien r ö y h e y d e s t ä ja katellaan sitten parin tunnin päästä, kun tää alkaa naurattamaan. Pöyristyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa täällä tunteet niin pinnassa ettei kirjoittakaan osaa :D röyhkeyttä me haettiin, röyheiteen päädyttiin. Tulihan se naurukin sitten etuajassa :D

   Poista
  2. Nauru tekee hyvää verenpaineelle:D

   Poista
 9. Mua alko jo sillo naurattaa, ku kirjotit jättänees maton kuistin kaiteelle. Todellisen amatöörin teko ;D Mitä pitemmälle luin, sitä enempi nauratti.

  No, jokasen meist tarttee jotkut asiat oppii kissankusenhajun kautta. :).

  Ei mua enää naurata, paljoo. ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ei tullut mieleenkään että näin voisi käydä! Nyt sitten vastaisuudessa ymmärrän ettei mattoja kannatta tuulettaa yön yli pihalla keväällä. Maaliskuussa.
   Siperia opettaa:/

   Poista
  2. Vääriiiiiin. Mattoja voi tuulettaa maaliskuussa ulkona, kunhan matto on narulla/vaijjerilla, mikä on 10 metrin korkeudessa ja silleen, ettei sinne pääse kiipeemää tai hyppäämää mistää.

   Eli ei voi. (Naurattaa taasen) Kissankusen kautta sitä oon minäki kaikkee oppinnu. Kuten, ei kannata jättää työkalujaan sellasseen paikkaan maaliskuussa, mihkä vieras kissa pääsee. Jäisten työkalujen pesu vedel ei oo mahollista. Naurattaa aivan sairaasti kun muistelen tota työkaluhommaani.

   Poista
 10. No voihan nekku! Toivottavasti saat ruiskeet kuriin, se haju voi olla niin karmea. Muuten on kaunis ja Myrskyn väreihin sointuva matto. Meillä käy joku keväisin merkkaamassa autoa (anna mun kaikki kestää) ja ennen auton pesua haju tuntuu ajopelin sisälläkin. Joskus on polttopuutkin käyty merkkaamassa liiterissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni yhden kerran on käyty ovenpieleen meillä ruikkaamassa, toivottavasti näitä ei tule lisää.

   Niin, matto on kyllä kaunis, harmittaa kovastin jos en voi sitä lattialle laittaa. Mutta elän toivossa!

   Poista
 11. Voi, minkä törkeyden kohteeksi olette joutuneet. Toivottavsti toivutte pian koettelumuksesta ja huomaatte ihailla uutukaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin toistaiseksi tyydymme tarkkailemaan tilannetta. Että saammeko hajun pois. Olen toiveikas.

   Poista
 12. Voi ei! Toisaalta joillekin on kuulemma käynyt niinkin, että (oma) kissa on pissinyt peloissaan auton penkille. Kesähelteillä autossa on ajoittain aika pistävä haju edelleen. Kuulemma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahinkoja voi sattua kenelle vain... Mutta tuo haju on jotain aivan karmivaa! (Ja se lähtee pois meidän matosta. Ihan varmasti.)

   Poista
  2. Meilä pienet pojat (Rekku 7kg ja Mosse 7½kg) aina oksens ja paskans autoo mökkimatkal ja sadan metrin tarkkuudel aina samas paikas. Ihan sama ajoko matkan hissuksii vai täysii.

   Poista
  3. Surkeus sentään. Ei ollut pienillä pojilla yhtään kiva mökkimatka.

   Poista
 13. Kaunis matto - hyvä kun ostit! Toivottavasti kissapissa haihtuu kokonaan. Täytyy kuitenkin todeta, että ilmeisen hyvä matto on kun tuohonkin tärkeään toimitukseen kelpasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaunis se on minustakin. -Jos vain saisin sen lattialle vielä joskus....

   Poista
 14. Voi ei!! Ja niin tyypillistä..
  Timo Lammen kanssa olen samaa mieltä, että ulos ei kannata jättää mitään, mikä on alle 10 m korkeudessa tai ainakaan alle 150 cm.
  Oletko kysynyt paljonko pesula veloittaa maton kuivapesusta? Kissan pissa on niin voimakkaan hajusta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että voi olla melkoisen arvokasta lystiä se kuivapesu. Tulee melkoisen kallis matto!
   Ja vielä bonuksena ne nousseet verenpaineetkin:/

   Poista
 15. Joka paikkaan ne pissijät ehtivätkin... Toivotaan nyt, että haju lähtee ja värit pysyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Värit eivät ole toistaiseksi kokeneet haalenemista, vaikka mattoa hätäpäissäni ehdin kastelemaan.

   Poista
 16. Oi, onpa ihana matto. Minäkin panin merkille Sailan kauniin maton. Ja olen jo vuosia haaveillut itämaistyyppisestä matosta - tai matoista.
  Meillä on eläinkaupasta ostettua ainetta Pissi pois, joka tehoaa kissanpissaan ja sen hajuun. Mutta se on pesuainetta, joka liuotetaan veteen. Joten ei siitä maton kuivapesussa ole hyötyä. Näköjään Elina jo suositteli samaa... Olipa huono tuuri, mutta huvittava juttu. Kyllä siitä vielä matto tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan uskoa siihen että saan maton joskus lattialle!

   Poista
 17. Voi harmi,pitipä sattua.
  Toivottavasti saat hajun matosta pois.
  Nyt on maaliakuu niin kissat kiertelee kylillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonoa tuuria ja ajattelemattomuutta, olisi pitänyt ajatella asiaa ennenkuin hylkää maton ulos.

   Poista
 18. Voi sentään ja niin sievä matto, siispä tosiaan: http://zomgwtfbbqq.files.wordpress.com/2010/09/omgwtfbbq.jpg

  Mainittu pissi pois!-litku (saa Mustista ja Mirristä) vie kissanpissan hajua pois, mutta tilalle jää litkun oma 80-lukulaiselta miesten "tuoksulta" lemahtava haju. Kissat eivät kuitenkaan ole sittemmin tunteneet viehtymystä pissata reppuuni, kiitos vain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lohdutti! Mistä kummasta sinä aina näitä löydätkin:D

   Menneniä mattoon, ajaisikohohan se saman asian? Mennen varmasti karkottaa kaikki! Kaverini isä ajaa taksia, hän lotraa mennen "tuoksua" juuri sen vuoksi ettei kukaan epätoivoinen asiakas vain pyydä kahville:D

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!