maanantai 18. maaliskuuta 2013

Albedo

Ihanat punaiset kissaneidit täällä ja täällä nautiskelevat aurinkokylvyistä, mutta mitä tekee sijaiskodin Myrsky kun kevätaurinko paistaa? Myrsky painelee kaappiin! Lauantaina oli herra Hoo:n mielestä sijaiskodissa liikaa hälyä ja valoa joten kissa päätti painella näitä molempia kaappiin evakkoon.

Tai ehkä se meni sinne vartioimaan joululahjaksi saamaani viiinipulloa. Satuin vain huomaamaan että kissa nukkui pullon edessä kun kaappiin kurkkasin. Pullon avaamista olen säästellyt, oletan sen olevan pari astetta parempaa kuin kympin pullot. Sunnuntaina olikin jo rauhallisempaa ja ulkoileminen maittoi, kirkkaasta auringonpaisteesta huolimatta.


Toisaalta ymmärrän kissaa hyvin tuon kaappiin menemisen suhteen. Valo on suunnattoman kirkasta. Valkoinen hanki heijastaa valon moninkertaisesti. Ilman aurinkolaseja ei kannata lähteä ulos, sitä joutuu aivan suotta siristelemään silmiä ja sehän tietää lisää ryppyjä naamavärkkiin. Yllä oleva kuva on otettu varjon puolelta ja kissan silmät ovat siinä aivan viiruina. Kirkasta siis on.

Tätä postausta tehdessäni opin että valon heijastuskyky ("valkoisuus") on hienommalta nimeltään albedo. Nyt  tekin sen tiedätte, jos ette aiemmin sitä tienneet. Ja sopivassa seurassa kannattaa tämä sana lausua ja näin saatte ihailevia ja hämmästeleviä katseita osaksenne: "Kuinka fiksu ja oppinut tuo ihminen onkaan kun albedosta puhuu."

Ylihuomenna on kevätpäiväntasaus, nauttikaamme lisääntyvästä valon määrästä kukin tyylillämme. Tervetuloa mukaan ritva, toivottavasti saamme nauttia auringosta tälläkin viikolla. Ainakin jossain määrin.

Translation: All Bright!

22 kommenttia:

 1. Upea kuva Myrskystä! Pistin heti tuon albedon korvan taakse. Nyt odotan malttamattomana, koska pääsen loistamaan tietämykselläni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kummasti alkavat kuvat näyttämään hyviltä kun valoa on riittävästi. Toivottavasti saat pian tilaisuuden sanan käyttämiseen:D

   Poista
 2. Hieno kuva! :) Nyt on ulkona todella kirkasta - ei ihme, että Myrsky menee välillä kaappin huilauttamaan silmiään. ;) Kissoillekin voisi olla aurinkolasit - en kyllä tiedä miten aurinkolasit kestäisivät vauhdikkaassa menossa mukana. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa:) Aurinkolasit kissoille olisivat tosi kätevät. Varmaan kissan silmiä tämä valon määrä häikäisee vielä enemmän kuin ihmistä. Kissan on lähempänä hankea kuin ihminen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Myrsky on komea poika. Vielä erottuu selkeästi tuo kaulasta ajeltu läikkä.

   Poista
 4. Hmm... Voinko siis esimerkiksi sanoa "Tuutusen masuvilloilla on erinomainen albedo"? Sivistävää tämä kissablogien lukeminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Sopii oikein hyvin. Käärmetanssi-postauksessahan vasta ihastelin Tuutusen valkeita masuvilloja♥

   Poista
 5. Kirkasta on ollut kyllä! Ja komea Myrsky!

  Mutta takaisin kirkkauteen. Kaiken lisäksi kissathan on hämäräeläimiä. Niiden kuuluu nukkua päivällä ja hiippailla kun muut nukkuu ;) Aivan oikein toimi Myrsky kaappiin mennessään.

  Ja ihanat ryijyt aiemmassa postauksessa! Etenkin tietysti se, joka on kiinni Myrskyssä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos:) Minkäs kissa komeudelleen mahtaa.

   Olet oikeassa, hämäräeläimiähän kissat ovat. Suurin osahan ihmisistä tietysti suuntaa ulos auringosta ja valosta nauttimaan, kissa valitsee toisin.

   Poista
 6. Albedo, juu-u, illalla kun iskä tulee kotio, miä kerron kuinka tuo albeedo häikäisi päivällä silmääni ihanasti maisematerassillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Myrtti, tietämättömiä onkin syytä hieman valistaa.

   Poista
 7. Upea kuva, Myrsky edukseen :) Kuten aina... Vai että albedo, mahdankohan enää huomenna muistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko:) ja ei se niin vakavaa jos ei muista!

   Poista
 8. Onneksi Myrsky päätti tulla kaapista, komea kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri. Minäkin olen siitä iloinen.

   Poista
 9. ♥ Mikä komistus! Mikä raitapaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko kirkastaa mielen ja näyttää kaiken komeuden:)

   Poista
 10. Täällä olikin tänään tosi albedo. hih.

  Täällä tänään Kylmästi tuulin ja kun hangella kävelin niin todellakin aurinkon heijastus otti silmiin.

  Mahtava kuva Myrskystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi. Aurinko paistaakin nyt ihan älyttömän kirkkaasti.

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!