tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kevään ensimmäinen siivekäs

Minulta on jäänyt kertomatta eräs tapaus. Tämä sattui sillä viikolla kun kissa tuli kipeäksi. Maanantai-iltana tulin töistä kotiin ja huomasin että kuistin matto oli nostettu pihalle. Jaahas, ajattelin. Joko henkilökunta on intoutunut siivoamaan tai maton päällä on mässäilty. Jälkimmäinen vaihtoehto oli oikein.

Näin siinä kävi: Henkilökunta täydensi aamupäivällä lintulaudan tarjontaa, ulko-ovi oli raollaan ja kissa iski. Myrsky nappasi pienen tipusen, ehti sen kanssa sisälle ja vain höyhenet olivat jäljellä. Seuraavana aamuna kuvasin alhaalla näkyvän todistusaineiston.


Linnun sulat olivat saaneet yön aikana huurrekuorrutuksen. Lajintunnistus noista sulista ja höyhenistä lienee mahdotonta. Ja kissakin oli niin nopea saaliinsa kanssa ettei henkilökunta ehtinyt tipua kokonaisena näkemään.


Kun kissa alkoi keskiviikkona voimaan huonosti, pelästyin. Sehän söi maanantaina linnun! Onko sillä tukos suolistossa? Voiko se saada salmonellatartunnan linnusta? Sittemmin paljastui että pöpö oli keuhkoissa tulehduksena, ei tukoksena suolistossa.

Minulla on ollut uskomus että linnun luut ovat vaarallisia koirille ja kissoille. Olin kerran kävelyllä karhukoiran kanssa ja se nappasi suuhunsa auton alle jääneen pikkulinnun. Paniikki iski! Yritin aukaista koiran leukoja, mutta sinne se tipu upposi. Koira ei luopunut makupalastaan. Nolona palasin karhukoiran kanssa lenkiltä ja kerroin tapahtuneesta. Koiran omistaja ei ollut asiasta moksiskaan.Asiahan on niin että kypsennetty luu voi olla vaarallista. Raaka ei. Tämä selvisi minulle kun kävin koiran raakaruokaa myyvässä liikkeessä ja ihmettelin siellä myytäviä kokonaisia ankkoja ja broilereita. Eivätkö niiden luut ole terävän vaarallisia..? Kauppias sitten ystävällisesti valisti punapäätä (formerly known as blonde) että raakoja luita on turvallista koiran rouskuttaa.

Kissa kiipeilee mielellään puissa, mutta harvemmin se lintuja kotiin tuo. Tai sitten ne popsitaan samantien. Ne ovat jyrsijöitä mitä Myrsky on erikoistunut pyytämään. Ja joskus onnistutaan nappaamaan orava. Ja sitä harvinaista suurristaa ovat rusakonpojat.

Translation: Little Bird You Came a Bit Too Close


32 kommenttia:

 1. Vai että Myrsky on linnustanut. Aivan upea kuva puussa kiipeilevästä Myrskystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula:) Aurinkoisina päivinä valoa riittää ihanasti kuvaamiseen.

   Linnustamista ei tapahdukaan kovin usein. Ja ehkä ihan hyvä niin.

   Poista
 2. Hyvä että syö itte pyydystämää lihaa, se on oikein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun lumet sulavat, alkaa se jyrsijöiden jahtaaminen.

   Poista
 3. Meillä on linnuille ruokintapaikkoja ja Nero tiirailee tipuja usein aitanparvesta. Erittäin harvoin olen nähnyt, että lintu olisi jäänyt kissan saaliiksi. Meillä keskitytään enemmänkin jyrsijöihin, talvellakin on tullut pari metsämyyrää näytille kuistille. Nyt Neron pitää vahtia metsureita eikä se ehdi paljon muuta tehdäkään ulkonaoloaikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat varmaan muutamaa astetta hankalampia napattavia kuin hiirulaiset sun muut. Ne pääsevät helposti pyrähtämään pakoon. Meillä on ollut aika hiljaista jyrsijöiden suhteen, joten tämä olikin melkoinen tapaus.

   Poista
 4. Vai former blonde :-D
  Hienoa että Myrsky voi jälleen hyvin ja että tipupaisteista ei aiheudu vaaraa. En ole ollut luista huolissani, kun olen ajatellut, että kissathan syövät jyrsijöitä jatkuvasti ja lintujakin silloin tällöin.
  Luulen, että kissaa paljon tehokkaampi pikkulintujen metsästäjä on haukka - viime viikolla nostin vettä kaivosta ja kun käännyin, näin kuinka pieni haukka vei pikkulinnun lintulautani vierestä, se kävi niin sujauksessa että hyvä kun siinä kerkisi mitään tajuta, minä tai tipu varmaan myöskään. Täytyyhän haukkojen ja pöllöjenkin syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, täytyyhän petolintujenkin syödä. Nyt alkavat pöllöt muuten huhuilla, pitääkin illalla käydä pihalla kuuntelemassa.
   Ja eiköhän kevätaurinko pian haalista punaisen hiusvärin, joten pian on aivan turha yrittää naamioitua.

   Poista
 5. Palasin sanomaan, että upea matto! Hyvä että se oli jäljellä. Toivottavasti tuoksahdus on jo poistunut (myös se Mennen :-D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuoksu ei enää ihmisen nenään haise, mutta kissalla on tarkempi hajuaisti. Vielä se ei pääse lattialle.

   Poista
 6. Ihana kuva Myrskystä puun oksalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puussa kiipeileminen on kivaa katseltavaa.

   Poista
 7. Linnustukset ne on kissahommia jos mitkä :D Komea kuva myös, vaikka oksa on kyllä hieman ohuen näköinen huomioiden oksallaolijan koon!

  VastaaPoista
 8. Myrksyhän on oikea trapetsitaiteilija!

  VastaaPoista
 9. Hieno kuva Myrskystä, näyttää ihan villikissalta. Oksa tosiaan näyttää vähän ohuelta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se kuvakulma mikä hämää. Oikeasti Myrsky on sutjakka poika, turkki on vain pörheänä pakkasessa...

   Poista
 10. Oho! Tua kiipeily jää kyl meiltä tekemättä. Oot sä vaan aikamoinen Marakatti. Me ei muuten tiädetty, että raakoja luita voi syyä, me luultiin ettei nekään sula. Mut kiitti tästä valistuspamauksesta oikein paljon. Joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, katti kuin marakatti!
   Ei ne varmaan nekään sula, (t)ulostuvat kyllä!

   Poista
 11. Meidän lapsuuden Remu-kolli tykkäsi enemmän linnustaa kuin hiirestää. Kerran todistin jopa harakanpoikasen ikävää kohtaloa Remun kynsissä (sitä Remu ei kyllä sitten syönyt, toi vaan näytille).

  Myrsky puussa näyttää ihan Liisa Ihmemaan Irvikissalta :)
  Ja varmastikin kyse on vain pörheästä turkista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, jopas. Remu on ollut melkoinen linnustaja!
   Ja irvikissaltahan Myrsky näyttää. Voin vakuuttaa että kyseessä on pakkasen pörhistämä turkki:)

   Poista
 12. It's the early cat, that watches the bird!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen lintu madon vai kissa vai miten se nyt menikään...

   Poista
 13. Naapurin kissa istuu joskus meidän lintulaudan alla.
  Silloin aukasen ikkunan ja kyllä kissa tietää että nyt on parasta häipyä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, joku pitää järjestystä!

   Poista
 14. Kurnau, Myrsky puussa <3 Kissaherra on siellä taas niin kovin kuvauksellisena, pala villiä luontoa :)

  VastaaPoista
 15. Rohkeasti vain vaikka kuinka ohuen näköiselle oksalle, kyllä ne kestää.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat rohkeita, niillä ei päätä huimaa!

   Poista

Sijaiskoti kiittää kommentistasi!